Tiotusentals vindkraftverk – inte på min bakgård!

I kvällens partiledarutfrågning på SVT 1 fick jag möjlighet att ställa en fråga till miljöpartiets Peter Eriksson. Frågan handlade om huruvida det är rimligt att bygga de tiotusentals vindkraftverk som krävs för att uppnå miljöpartiets energipolitiska mål. Framförallt blev det en uppvisning i hur en politiker snyggt (skyggt?) glider undan, och hur en medialt otränad person (jag) inte lyckas prestera en träffande motfråga.

I övrigt pratade Peter Eriksson inte så mycket om hur miljöpartiet ska stimulera till fler arbetstillfällen, däremot pratades det en hel del om att folk skulle få medborgarlön, kortare arbetstid etc etc. Vem ska betala för kalaset kan man fråga sig?

Bakom kulisserna pratades det mest om skandalen i folkpartiet. Dataintrånget från mars månad, där fp-politiker loggat in på sossarnas superhemliga interna nätverk, med det ack så sinnrika användarnamnet och lösenordet: sigge – sigge.

Det är vid sådana här tillfällen jag blir trött på politik, så trött att jag vill skriva om skidåkning och schack på bloggen istället.

Sist men inte minst vill jag bara nämna att det krävs ca 32,000 vindkraftverk för att ersätta hälften av energin från kärnkraftverken. Idag har vi ca 770 vindkraftverk, de producerar knappt 1 TWh/år, dvs 0,6% av Sveriges totala energiproduktion. De flesta är positiva till vindkraft, så länge snurrorna inte byggs på just deras bakgård. Förmodligen blir det en hel del bakgårdar, om miljöpartiet får hållas, om de överhuvudtaget lyckas finansiera den gigantiska utbyggnaden.

Kommer miljöpartiet att fördärva miljön och landskapen med alla dessa vindkraftverk? Och där kom slutklämmen, som jag inte lyckades haspla ur mig på TV.

Andra bloggar om: politik, samhälle, miljöpartiet, vindkraftverk, energi, Peter Eriksson, intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magnus Andersson
Magnus Andersson
14 years ago

Bra jobbat i en viktig fråga, tycker jag!

(Nu blir det kanske bara ett parti mindre i svensk politik, där det redan var ideologiskt rätt trång i alliansen…)

Magnus
Magnus
14 years ago

Premiärer och innan man är van vid vissa situationer blir alltid mindre fulländade/optimala. Bra att du var där och ”servade”, som sagt!

Peder
Peder
14 years ago

Sedan skall man inte glömma att vindkraftverken är värdelösa på våra breddgrader eftersom vad är det som det inte gör en riktigt kall vinterdag när vi använder som mest el, jo just det, det blåser inte.

Så när vi använder mest el så får vi ingen eller väldigt lite el ifrån vindkraftverken! Det om något är ett bra argument emot dem.

Robert
14 years ago

Till M Andersson,
Vad menar du ”med ideologiskt trångt”? Du kanske vill ha in fler kommunister, neokonservativa, anarkister & ultranationalister i riksdagen? Då blir det en lätt match att bilda regering och styra landet, eller hur?

Robert
14 years ago

Till Peder,
Jag tror att vindkraften är en bluff, men vi kommer lägga ner enorma summor på utbyggnad innan vi inser det. Vindkraften är ett komplement till övriga energikällor mycket beroende på den låga verkningsgraden och otillförlitligheten. Vad som ska utgöra den huvudsakliga elproduktionen i ett grönt samhälle vet vi ej. I gårdagens utfrågning blev det väldigt tydligt att mp är visionärer utan realpolitisk förankring. Både vad gäller miljöfrågorna, men även förslagen om medborgarlön och att avskaffa räntan. Det är bättre om Peter Eriksson ligger hemma i sängen och drömmer, än i riksdagsstolen på skattebetalarnas bekostnad.

Lunken
13 years ago

Suck… Vindkraften producerar mest under vintern, se http://www.vindenergi.org/vindstatistik/arsrapp2005.pdf sid 22-23 och följer därmed väl vår komsumtion. Ett vindkraftverk betalar sig snabbt samtidigt som tekniken förbättras. Idag kostar landbaseradk vindkraft 35-50 öre/kWh att producera. Eftersom tekniken är relativt ung tror man att det finns goda möjligheter att kunna sänka kostnaderna till 20-30 öre/kWh med hjälp av en fortsatt teknikutveckling. Som en tumregel brukar man säga att ett vindkraftverk levererar el under ca 80 % av årets timmar. Se http://www.svenskenergi.se/energifakta/vindkraft_faq.htm Tror Peder blandar ihop solceller med vindkraftverk. Synd bara att sådana sakfel får förekomma i debatten. För att komma upp i riksdagen… Read more »

Robert
13 years ago

Till Lunken,
Hoppas att du har rätt, då har vi löst energiproblemen!

Något som man bör beakta är att våra ca 770 befintliga vindkraftverk bara producerar 0,6% av vårt totala energibehov (knappt 1 TWh/år). 2000 vindkraftverk producerar alltså knappt 2,5 TWh/år. Långt ifrån målet om 10 TWh/år.

Nikon
Nikon
13 years ago

Vad ofta man hör argumentet om hur fult hela Sverige kommer att bli om man bygger alla dessa 10-15000 vindkraftverken. De som säger sådana saker inser inte riktigt hur stort Sverige är. Den mängden vindkraftverk placerade på lämpliga platser kommer inte att synas värst mycket. Ett annat argument som man lätt blir trött på är att det inte alltid blåser när vi behöver elen. Detta är också ett fullkomligt meningslöst argument eftersom vattenkarften i Sverige används för reglering. Man vrider helt enkelt upp eller ner produktionen i vattenkraftverken så att det täcker skillnaden mellan konsumptionen och produktionen från övriga kraftverk… Read more »

Robert
13 years ago

Till Nikon,
Hur många massafabriker, järnverk, tunga industrier finns det på Gotland? Det dessa som formligen äter el.

Om vindkraften skulle visa sig fungera har jag inget emot den. Att tusentals vindkraftverk förändrar landskapet kanske vi kan acceptera, om vi kan avveckla olja, kol, gamla kränkraftverk runt om i världen. Däremot har jag hakat upp mig på räkneexemplet, som jag nämner i inlägget. Jag får inte ihop ekvationen. Vindkraftsutbyggnaden får inte bli en religion, som vi blint genomför, utan att ta hänsyn till verkligheten.

Nikon
Nikon
13 years ago

Cementa har en av sina tre Cementfabriker på Gotland. Cementas anläggning är mycket stor och står för en stor del av Gotlands energibehov. Gotland råkar ju vara ett av de kalkrikaste ställena i Sverige. Allt eftersom vindkraften utvecklats så har man kunnat höja effekten i kraftverken. För några år sedan var det mest ekonomiskt att bygga kraftverk i storleken 250kwatt. I dag bygger man kraftverk som producerar sisådär två till fyra gånger så mycket. Det är nämligen så att ett vindkraftverk bara kan generera el om vindhastigheten ligger över ett minimum men även under ett visst maximum. Alltför stora vindkraftverk… Read more »

Hellbom
12 years ago

Vindkraftverken kommer inte byggas på någons bakgård eftersom att man kan inte bygga dem i tätbefolkade områden eller i skogar eller andra ställen där vinden blockeras utav hus, träd, berg m.m. Vindkraftverk byggs på plana ytor där vinden är obehindrad. Eller uppe på berg där vinden är kraftig. Men de flästa vindkraftverk byggs ute på havet. Där tror jag inte att de stör så många förutom en båt då och då.

Robert
12 years ago

Hellbom,
Mina argument handlar minst om bakgården, och mest om effekten kontra kostnaden.

Säkert billigt med konstgjorda rev i havet, samt leda strömmen, och underhållskostnader…? Och effekten är minimal jämfört med traditionella alternativ.

Misstolka mig inte, jag är också emot fossila bränslen, men vindkraft tycker jag är ett dåligt alternativ.

Lelle
Lelle
12 years ago

Alla vill ha ström men det är mycket gnäll. Nikon verkar veta vad han pratar om och jag tycker personligen inte att vindkraft är något problem. Jag har ett litet gårdsverk på min villatomt och det förser mig med den energi jag behöver och dessutom halva grannens behov. Tilläggas ska att jag ser 9 stora vindkraftverk på 0.850-1.2 TW från mitt hus och det stör mig inte så länge jag vet att dom tar bort bruket av kol och olja. Nu fattas det bara några bra familjebilar som går på batteri så kan man både få tjockare plånbok och bättre… Read more »

Lelle
Lelle
12 years ago

Glömde.. Läste att någon hadde varit smart och sagt att vindkraftverken produserar bäst på vintertid.. ja det sämmer och någon säger då att det inte blåser när det är kallt. Det vi har som kallas isolering i huset har för avsikt att få luften att så still, stillastående luft är mycket bra isolering och blåser det inte så gör vi av med mycket lite energi oavsett om det är kallt. Givetvis är det när det blåser som energin för uppvärming behövs och då fungerar vindkraften mycket bra. Blåst ökar kylan avsevärt, jag har inga sifror på det men det är… Read more »

goran
goran
12 years ago

Det verkar som om många människor får sin inkomst genom att säga ja till vindkraft. EU direktiv kan inte vara allenarådande. Man måste förstå att klimatet i norden är annorlunda spaniens. Klarar vindkraften våra förhållanden Det finns idag 900 vindkraftverk.¨ Skulle vilja se en utvärdering av dessa verk innan man går vidare.’ Svar på följande frågår: 1. Hur mycket energi har producerats. 2. Vad är den sammantagna effekten på dessa verk. 3. Vad kostar 1kwh i genomsnitt. 4. Hur länge håller ett vindkraftverk. 5. Underhållskostnaden och komplicitetsgraden att underhålla. Hur ofta periodisk översyn. 6. Tekniken att tex hålla proppelrarna isfria… Read more »