Trängselavgiften i Stockholm

Idag kom informationsbroschyren om hur betalningen av trängselavgiften i Stockholm är tänkt att fungera. Kameror monteras upp, de fotograferar nummerskyltarna på alla bilar som passerar tullarna. Avgiften ska betalas högst fem dagar senare, utan påminnelse eller någon form utav faktura. De som ofta passerar in och ut ur staden uppmanas att skaffa sig en transponder, en liten låda som fästes vid vindrutan, som samlar ihop data och reglerar betalningen via autogiro.

Taxi, utryckningsfordon, handikappfordon och miljöbilar är undantagna avgiften. Alla andra ska betala, även folk som inte bor i Stockholm, och inte har en aning om hur det hela fungerar. Om du inte betalar i tid så åker du på en rad extraavgifter. Och som sagt inga fakturor skickas ut. Det är upp till dig att hålla koll på hur många gånger du passerar tullarna, och vilken avgift som ska betalas. Avgiften varierar utifrån vilken tid på dygnet du passerar, det är gratis nattetid och på helger. Mer info finns på Stockholmsförsöket.se.

Det hela är ett test. Slår det väl ut, så kommer trängselavgiften att bli permanent.

Tror ni att det kommer att fungera? Hur i hela friden ska man kunna hålla reda på alla gånger man passerar in och ur stan? Inga fakturor? Skaffa sig en transponder med autogiro? Och släppa kontrollen över sitt lönekonto?

Jag har redan hört att att folk funderar på att köpa en speciell plastfilm som klistras på nummerplåten och hindrar fotografering. Andra trick är smutsiga nummerplåtar, avtagna nummerplåtar, eller helt enkelt strunta i att betala och se vad som händer när testperioden löpt ur.

Det enda vettiga som kommer att hända är att folk skaffar sig en miljöbil, men även om alla skaffar sig en miljöbil kommer trängseln att finnas kvar.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johan Svenungsson
14 years ago

Frågan är väl om det verkligen är ett försök? Det känns som om de ansvariga politikerna bestämt sig för att permanenta lösningen…

Anonymous
Anonymous
14 years ago

I shall have to pass into Stockholm on the way to the ferry to Finland. Then I’m out of the country. Do I pay or do I just ”skit” in it!
While I drive my car slowly forward under the camera my wife will walk in front of the car so that the numberplate is for the most part hidden. Walking in front of one’s car can’t be illegal, can it? – just a bit slow for 50 meters or so.
PG

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Idiotiskt – jag ger försöket högst 3 veckor, sedan brakar det ihop!
Tänk vad vi har att tacka (mp) för. UT med dem vid valet i september.