Tre saker som kan påverka valet


Det är det väldigt jämt mellan de politiska blocken, ofta har valen redan varit avgjorda efter sommarens opinionsmätningar, men inte valet 2006. Skandalerna inom socialdemokratin verkar inte ha påverkat missnöjda väljare att ta steget till höger. Att högeralliansen är mer eniga i politiska sakfrågor än vänsteralliansen verkar inte heller intressera väljarna. Jag ser tre saker som kan påverka utgången av valet till borgarnas fördel.

Liza Marklund ger en känga åt socialdemokratin och de nya buggningslagarna i sin nya bok Nobels testamente. Hon lyfter fram både positiva och negativa aspekter, och förklarar på ett enkelt och lättbegripligt sätt. Samtidigt inflikas att socialdemokraterna har ett dystert arv gällande åsiktsregistrering, och att regeringspartiet mycket väl kan använda de nya lagarna till att kontrollera medborgarnas förehavanden, oavsett om vi är laglydiga eller ej.

Och hur kan det här påverka valet, kan man fråga sig? Liza Marklund är en av Sveriges mest lästa författare, hennes böcker säljer i miljonupplagor. Kanske kan hon så ett tveksamhetens frö hos den politiskt oinsatta Medelsvensson? Vem vet?

Den andra detaljen som kan påverka valutgången är folkpartiets rasiststämpel. Fp har mobbats av vänsterkartellen på grund av sin flyktingpolitik. Fp driver bl a krav för språktest för att erhålla svenskt medborgarskap. I mitt tycke en lag som skulle stärka invandrarnas ställning; språket är ju som bekant nyckeln till både arbete, gemenskap och kultur. Vänsterdebattörer kallar fp för rasister, trots att liberalerna vill öka arbetskraftsinvandringen. Smutskastningen har emellertid lyckats, fp:s siffror har dalat rejält. Strategin är listig, eftersom fp är ett parti som missnöjda sossar och vänsterpartister kan tänka sig att rösta på; att de skulle byta till moderaterna eller kristdemokraterna förefaller inte lika troligt.

Om Leijonborg & Co kan få ordning på skutan, bemöta den osakliga kritiken och tvätta bort den främlingsfientliga stämpeln – då kan de avgöra valet.

Den sista punkten handlar om Lars Ohly, som enligt undersökningar är den minst populära partiledaren. Om Ohly fortsätter att leverera fler obehagliga kommunist-uttalanden är det mycket möjligt att både sossar och vänsterpartister får kalla fötter. Splittring råder inom vänstern, det räcker med ack så lite för att korthuset ska falla. Svensken i gemen är vänsterkonservativ, hon röstar på s-alliansen för att det är tryggt och för att de styrt landet i snart ett sekel – men hon vill inte ha kommunister i regeringen.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Gardebring
14 years ago

För mig är Folkpartiet numera omöjliga. Detta framförallt på grund av deras rättspolitiske talesman Johan Pehrsson. Han har gång på gång visat att han är av samma skrot och korn som Thomas Bodström. Alltså liten respekt för integritet och rättsäkerhet men desto mer fokus på kontroll och straff. Det märks både i den retorik Johan använder i intervjuer, som i mångt och mycekt påminner om Bodströms, och också på folkpartiets buggningssammarbete med socialdemokraterna (jag tycker inte nödvändigtvis illa om buggning i sak, men man skall åtminstone vänta på de utredningar som just nu ligger ute i dessa frågor snarare än… Read more »

Anders Gardebring
14 years ago

Tillägg. Litet förtydligande: Jag tycker inte nödvändigtvis illa om buggning i sak, men man skall vänta på de utredningar som just nu ligger ute i dessa frågor snarare (integritetsutredningen huvudsakligen) än att stressa igenom ett beslut. Man måste också få på plats bra mekanismer för integritetsskydd, att den som blivit avlyssnad får veta det i efterhand, samt ta bort de fullkomligt vansinniga idéerna om att tillåta buggning (med både ljud o video) av helt oskyldiga personer som inte är misstänkta för brott genom att man skall få utsätta människor som kan antas vara i kontakt med den brottsmisstänkte. Överlag finns… Read more »

Jonas N
14 years ago

Robert,

Kanske inte skandalerna och sämjan resp. osämjan förmår folk att byta sympatier över blockgränserna.

Men det kan definitivt påverka benägenheten att masa sig iväg till vallokalen den där söndagen i september …

Robert
Robert
14 years ago

Anders,
Tack själv!
Fp har schabblat bort det mesta i den här valrörelsen. Samtidigt som de har en nyckelpost i alliansens valstrategi, enl vad jag skrev i inlägget. Om de kör på i samma stil kan de stjälpa borgerligheten. En annan viktig sak som jag inte gick in på är att Kd ligger farligt när 4% spärren. Något som faktiskt också kan spela in är vilken tidpunkt nästa sosseskandal landar? För vi vet ju alla att de kommer att leverera minst en till innan valdagen. Det blir spännade i höst…