Turism i förändring


Nästan alla drömmer om att få resa. Och vi behöver inte längre betala hutlösa belopp för strapatsfyllda expeditioner, vi kan under ordnade former besöka nästan vilket land som helst, förutsett att vi tömmer spargrisen.

Turismen är en storindustri, flyg, hotell, hyrbil, restauranger, utflykter, museer, sevärdheter, shopping etc etc. Resandet omsätter astronomiska summor.

Men hur kommer det att bli i framtiden? Kommer vårt sätt att resa att förändras?

Många stränder och badorter är överfulla; friden och stillheten förbytts mot stress och elände. Priserna på restauranger och andra nöjen går upp, samtidigt som kvaliteten går ner. Många historiska sevärdheter stängs helt eller delvis för de stora massorna, de klarar helt enkelt inte av slitaget. Endast forskare och vissa utvalda har tillträde.

Samtidigt söker genomsnittsresenären efter unika upplevelser, trygghet och kvalitet.

Vad skulle hända om Janne och Georgios kom i kontakt med varandra, och bytte sina respektive hus i Vallentuna och Athen under en månad? I bytet ingår även bilarna som prydligt står parkerade i garagen, liksom otaliga tips om utflykter, vilka affärer som är mest prisvärda, och vilka restauranger som bör besökas.

Om detta blev vanligt skulle plötsligt väldigt många hotell stå tomma, och många researrangörer skulle bli utan jobb. Blott flygbiljetten skulle kvarstå som intäktskälla. Restauranger och affärer skulle inte heller lida någon nöd. Vi skulle å andra sidan se många ”turistfällor” gå i konkurs, dvs etablissemang av undermålig karaktär, vars enda syfte är att skörta upp ovetande vilsna resenärer.

Varför ska man betala en massa pengar för hotell och hyrbil när det finns massor av tomma hus och lediga bilar, vars ägare också är på semester någonstans i världen? Varför ska man behöva bli lurad bara för att man inte hittar rätt, eller för att man inte känner till seder och bruk?

Att byta ”kultur” för en månad är dessutom ännu ett steg i globaliseringen. Det skulle kunna utgöra en vitamininjektion för många länder. Företeelsen kanske inte ens kan kallas för turism?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag