Två varianter av PK

PK är en förkortning av politiskt korrekt, ofta en benämning på etablissemangets tillrättalagda verklighet. Det kan handla om att dölja skrämmande saker, vi har ju ofta hört i rättsliga sammanhang att anmälningsbenägenheten har ökat – istället för att brottsligheten har ökat. Ett annat exempel: förra året var det inte politiskt korrekt att kräva ålderstestning av flyktingbarn, de som föreslog ålderstestning anklagades för att gå rasisters ärenden. Men nu är det plötsligt ok, i dagsläget ålderstestas alla.

PK kan alltså ändras och förskjutas. Ibland pratas det ironiskt om ändringar i PK-manualen. När fordom viktiga ståndpunkter plötsligt ändras eller gallras bort. I grund och botten är det givetvis ett sätt för politiker att kontrollera information, och de etablerade medierna hänger på tåget. De är också ofta PK, ty det är opportunt och ger tillträde till maktens korridorer. Samt ett tack för det livgivande presstödet som många medier inte skulle klara sig utan idag.

Under senare tid har en annan bild av verkligheten dykt upp. Den lanseras från konservativt håll, bl.a från den amerikanska alt-right rörelsen och andra nationalistiska organisationer i Europa. De är väldigt duktiga på att nå ungdomar via olika internetkulturer. Här får vi höra att det är judiska affärsmän som lockar flyktingar till Europa, att sydstatarna i det amerikanska inbördeskriget minsann inte var så dåliga, att invandring oftast är skadligt för samhället etc etc.

Nationalisterna menar att de utmanar allt som är PK, och att de vill berätta sanningen. De påstår att de hatar det politiskt korrekta, och krigar mot de tillrättalagda lögnerna. Men nationalisterna är egentligen inte heller särskilt intresserade av sanningen – inga politiska krafter är det – alla vill använda historien till sin fördel. Och nationalisterna är också i allra högsta grad PK – men det är en annan förvanskad politisk bild som de vill förmedla. Nationalistisk PK. De vill byta ut en förljugen bild till en annan.

Vill man ha en bild som bättre överensstämmer med verkligheten så får man söka sig utanför SVT & Arktos etc. Och det kan vara svårt, ty bägge PK-varianterna ger färdiga tilltalande bilder, och de är givetvis kryddade med en och annan sanning. Och budskapet är lättförpackat och aptitligt. Vem vill sitta på bibliotek med damm på huvudet och läsa gamla böcker, när man kan sitta hemma och antingen hata Trump eller shitposta grodor på internet?

Liknande artiklar

 • De helt eniga klimatforskarnaDe helt eniga klimatforskarna I klimatdebatten brukar talas om en helt enig forskarkår. Om någon opponerar sig mot teorierna om människans ansvar till den globala uppvärmningen, så plockas det vetenskapliga argumentet fram. Alla forskare är eniga. Är du en […]
 • Kommer robotarna att ta våra jobb?Kommer robotarna att ta våra jobb? När Gutenberg uppfann tryckpressen så var det ett direkt hot mot alla munkar som satt på klostren och kopierade skrifter, som de gjort i hundratals år. Men vad som hände var att tryckpressen istället skapade många nya möjligheter. […]
 • När faller regeringen?När faller regeringen? Medan utrikesministern försöker göra piruetter i sina försök att friskriva sig från alla skandaler så svamlar statsministern i utländsk media, och menar att senaste tidens övergrepp och sexuella trakasserier inte kan skyllas på migranter, […]
 1. “Här får vi höra att det är judiska affärsmän som lockar flyktingar till Europa, att sydstatarna i det amerikanska inbördeskriget minsann inte var så dåliga, att invandring oftast är skadligt för samhället etc etc.”

  Allt det här är väl sant?
  Tex Soros är inblandad i en massa postmodernistiska mångkulturpojekt för att underblåsa identitetspolitik.

  1. Soros är en person, och inte ett flertal judiska bankirer, dessutom vet vi inte om/eller hur han skulle understödja migration med sina NGO:s. Och invandring kan ju fungera väldigt bra, även om den svenska modellen inte gör det.

   Det är detta jag menar, att vi får söka sanningen mellan de tillrättalagda olika bilderna.

   1. Nu skrev du judiska affärsmän , om vi nu ska leka ordmärkarleken.

    Hur många exempel på judiska affärsmän ska du ha innan du håller med om att påståendet är sant?
    Inte ens nazister hävdar att alla och bara judiska affärsmän försöker styra .

    Hitler var ju invandrare så jag tror inte ens nazister hävdar att all invandring är dålig.

    Hur kan du påstå att Soros inte försöker påverka för massinvandring via finansiering av NGO:er tex Expo?
    Vad skulle annars vara hans motiv?

    1. Jag menar bara att man inte ska generalisera för mycket, mig veterligen är det bara Soros som sysslar med skumma NGO:er, av judiska affärsmän, och även här skulle man behöva undersöka dem närmare och verkligen leda i bevis hur dessa påverkar massinvandringen.

     En specifik anledning till att många migranter tog sig till Tyskland och Sverige är ju möjligheterna till försörjning och bidrag, som är svårare i exempelvis Ungern, Italien, eller andra länder. Svenskarna har också i flera decennier röstat på partier som varit väldigt positiva till en generös flyktingpolitik. Detta i kombination med obefintliga gränskontroller innan december 2015. Dessa faktorer kanske är en mer realistisk anledning till den svenska migrationskrisen än Soros. Hans verksamhet påverkar kanske en liten smula i marginalen, ändå skyller man på honom.