Tvångskassan är här

Det verkar som om regeringen kommer att införa obligatorisk statlig a-kassa, vilket kan innebära en skatteökning på ca 5000 kr per år för den som idag står utanför.

Jag kan till vissa delar förstå resonemangen bakom förslaget, kostnaderna för arbetslösheten har tidvis varit enorma; regeringen vill att alla solidariskt ska bidra till försörjningen av de arbetslösa för att minska kostnaderna.

Staten håller sakta men säkert på att förvandlas till ett försäkringsbolag, med tvångsförsäkringar som specialitet. Förr om åren var statens uppgifter försvar och säkerhet, kungen skyddade byborna mot att de betalade ett tionde.

Idag när försvar och rättsväsende är satta på undantag och blott tilldelas en minimal del av de offentliga medlen, så satsar staten på annan verksamhet. Och att försörja människor som inte arbetar har blivit en specialitet, ca 42% av de offentliga utgifterna går till detta.

Den grundläggande frågan är inte huruvida vi ska ha trygghet eller ej, utan frågan är vem som ska hantera trygghetssystemen?

Själv föredrar jag att fackföreningar och försäkringsbolag hanterar försäkringar, medan staten specialiserar sig på rättssäkerhet och en grundtrygghet för de som faller mellan stolarna. Det var inte så länge sedan facket var ansvarigt för både arbetslöshetsförsäkringar, sjukpenning och även pension.

Varför? undrar många som litar blint på den goda staten?

För att jag inte tror att staten är god, givetvis.

Kan man lita på fackföreningarna och försäkringsbolagen då? Är de goda?

De måste upprätthålla en bra nivå, annars tappar de sina medlemmar eller kunder. Medan staten aldrig tappar sina kunder.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, a-kassa, försäkringar, bidrag, facket, fackföreningar

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SixDays
SixDays
12 years ago

Två saker poppar upp i huvet: 1) Vad kommer de kräva för att man ska få ut sin a-kassa om t.ex. sveriges ekonomi går åt helvete och det blir ett nytt 1929. 2) Vad kommer hända med pengar om det går snuskigt bra för sverige i 50 år och vi har 1-2% konstant arbetslöshet med ett enormt överskott. Kommer man då att säga att ”nej men det är ingen fara vi kan använda de här pengarna till att köpa mer övervakning och ge polisen ännu större rätt att mörda medborgare med ännu värre vapen” (bara ett exempel) och sen när… Read more »

Anna Carlbro
Anna Carlbro
12 years ago

En kommentar om ett dilemma, som visserligen berör få men som ändå är jäkligt irriterande. Jag driver ett handelsbolag med min sambo sen många år. Under årens lopp har vi skaffat oss olika uppdragsgivare. Vi har under alla år varit med i småföretagarnas arbetslöshetskassa. När jag blev av med en kund ringde jag till SMÅA för att höra om villkoren. Summan av kardemumman är att om vi inte båda blir arbetslösa samtidigt, vilket inte är troligt, så kan vi inte få nån ersättning eftersom ersättning förutsätter att verksamheten läggs ner. Vi lämnade då arbetslöshetskassan. Så det här innebär att vi… Read more »

christoffer
christoffer
12 years ago

@Anna Carlbro

Detta är ju snarare ett problem med hur regelverket är för egenföretagare. Om vi fixar det så blir det inte ”skatt för inget”

/C

Rutger
Rutger
12 years ago

42%, lite roligt i sig.