Ungdomsarbetslösheten – vårt största problem


Sverige har idag en total arbetslöshet på ca 6,1% enligt Eurostat. Vi tävlar inte med de mest framgångsrika länderna, utan befinner oss någonstans i mitten av EU-statistiken. Utvecklingen går emellertid åt rätt håll, allt fler går från bidrag till arbete, och stärker sin ekonomi och köpkraft. Detta är den officiella bilden, och den stämmer till viss del.

Sveriges största problem i dagsläget är ungdomsarbetslösheten, som ligger på 19,1%. Medan EU-snittet är 15,1%.

Danmark är nere på 8,2%, Norge 7,3%, Finland 16,5%, Holland 5,9%, Irland 8,7%.

Statistiken dras ner av länder som t ex Sverige och Frankrike 19,2%, Polen 21,8%, Kroatien 22,9%.

Ungdomarna är den svaga länken på arbetsmarknaden. Även om arbetslösheten för personer under 25 år minskade från 2006 – 2007 med ca 2% borde vi belysa problemet närmare. Media tar sällan upp ungdomarnas dåliga förutsättningar för arbete och försörjning. En dålig start på karriären för en hel generation ungdomar kan få följdverkningar, med ökad utslagning, apati, bidragsberoende, förtidspensioneringar etc.

Under den förra regeringen (mellan åren 2001-2006) gick ungdomsarbetslösheten upp med ca 9,4%! Notera att ökningen fortsatte även efter den s k IT-kraschen, utvecklingen vände inte förrän 2006-2007! Är det någon som verkligen vill nagelfara regeringen Persson så är det just sveket mot ungdomarna som bör lyftas fram.

Om vi enbart ser till arbetslösheten bland personer över 25 år uppvisar Sverige goda siffror: 4,3%. Här ligger vi plötsligt mycket bättre till i den europeiska ligan.

Ett land där närmare 20% av ungdomarna går arbetslösa kan svårligen kallas för välfärdsstat, oavsett våra välutbyggda sociala försäkringar och trygghetssystem. Utan egen försörjning, eget ansvar och egen ekonomi blir vi aldrig vuxna.

Facklig protektionism, skattetyngt företagsklimat, brist på buffertar och kapital är några av förklaringarna till Sveriges dåliga utveckling på arbetsmarknaden. I den globaliserade världen sker förändringar snabbt, en fjärils vingslag i Shanghai påverkar klimatet i Jönköping. Vi bör rusta oss inför den nya verkligheten. Det handlar inte om att bli frånkörda, vi är redan frånkörda; nu måste vi hinna ikapp.

All statistik kommer från EU:s Eurostat, första bilden avser arbetslöshet för personer under 25 år, den andra för personer över 25 år.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, arbetslöshet, arbete, ungdomsarbetslöshet, arbetsmarknad


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sivan
Sivan
12 years ago

Snälla nån, det är ju hopplöst att anställa
ungdomar (inte alla) många vill ju inte arbeta och
börjar dom slutar dom ganska snart. ”Det var för jobbigt”

Rasmus Kaj
Rasmus Kaj
12 years ago

Även i den här statistiken var det riktigt illa vid statistikens början 1996, blev successivt bättre fram till 2000, och har sedan blivit värre igen. Vid regeringsskiftet var det värre än 2006, nu har det blivit en liten aning bättre.

Även här vore det ju spännande med statistik som gick längre tillbaks …

Robert
12 years ago

Rasmus Kaj,
Känns som om man bara skrapar på ytan. Min tid är alldeles för begränsad för att gräva djupare – jag kastar stafettpinnen vidare.

Hur såg det ut på 70-80-talen? Varför gick det sämre för ungdomarna, varför fortsatte nedgången efter it-kraschen?

christoffer
12 years ago

Helt ovetenskapligt så ser jag 4 olika anledningar till att ungdomsarbetslösheten har ökat.

1) då den vanliga arbetslösheten ökar så slår det hårt mot ungdommarna eftersom de måste konkurera med fler vuxna som har mer erfarenhet.

2) Jobben har blivit mer specialiserade vilket gör att grundribban för att få nytt jobb har höjts.

3) företag har annpassat sina system för semester så att de inte behöver lika många semesterjobbare längre, detta tar bort en ingång för ungdommar.

4) jätteproppen orvar. (vet inte hur mycket den har bidragit med men den har iallafall förvärrat punkt 1)

/C

Gubben
12 years ago

Ja, det ÄR ett problem. Trots det och trots att vi har en regering som sätter arbetslinjen i högsätet händer inte mycket.
Ungdomars attityder till jobb, brister i utbildning, värderingar mm har stor betydelse. Ruskigt att se hur krimminella ”hjältar” blir förebilder i många av våra bostadsområden.
Arbetslösheten bland ungdomar är alltså inte enbart en fråga om tillgång på arbete, problematiken är mycket större.
Det skulle vara ett friskhetstecken om våra politiker slutade leka miljöfrälsare och ägnade sig åt verkliga problem.

Aktivistsamhällskritikern
Aktivistsamhällskritikern
12 years ago

”” Snälla nån, det är ju hopplöst att anställa
ungdomar (inte alla) många vill ju inte arbeta och
börjar dom slutar dom ganska snart. “Det var för jobbigt” ””

What?! Lite utdömande kanske…