USA, friheten och fånglägren

Medan fånglägret i Guantanomo Bay sakta avfolkas växer de amerikanska lägren i Irak och Afghanistan. Fångarna utsätts för tortyr och omänsklig behandling. Geneve-konventionen och de mänskliga rättigheterna åsidosätts i kriget mot terrorismen. Detta står att läsa i dagens SvD, med en uppmaning att inte blunda för orättvisorna och stoppa Sveriges samarbete med Nato i Afghanistan.

Ska man vara lite elak mot skribenten så bör man fråga sig om någon stormakt någonsin agerat värdigt mot sina fiender? Brott mot de mänskliga rättigheterna är väl snarare regel än undantag. Skillnaden är att USA agerar relativt öppet och ogenerat, samt att de har en stark tradition som bygger på demokrati, frihet, jämlikhet och broderskap. Så nog är det ett viktigt inlägg i debatten.

USA var en fri demokrati medan vi fortfarande hade kungar och envälde. Den unga nationens grundare var alla ättlingar till flyktingar från Europa, som lämnade den gamla världen för att slippa sina bojor. De skapade en modern konstitution där ingen kung, drottning, påve, tsar, kaiser, rikskansler, fuhrer, duce eller generalsekreterare skulle råda. Friheten och det egna ansvaret var heligt.

Tiderna har förändrats, Europa har lämnat sitt totalitära arv, med lite hjälp av det stora landet i väster. Vi har gjort upp med kungadömen, nazister, fascister och kommunister och håller ihärdigt på att bygga en ny europeisk identitet, men är långt ifrån färdiga.

Och nu när blott en stormakt finns på världskartan tar sakta historien en ny vändning. USA blir Europa – det gamla Europa – som de frihetsälskande nybyggarna hatade och lämnade bakom sig. Alla de gamla spökena, tvång, dogmatism, inskränkthet, militärism, överstatlighet syns tydligare på andra sidan Atlanten. En viktig skillnad är emellertid att amerikanerna kan välja sin tsar, kung eller påve – det kunde aldrig vi européer – vi får hoppas att de väljer rätt denna gång.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, USA, Nato, guantanamo, fångläger, terrorism, historia

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tobbe
tobbe
12 years ago

Kruxet är att dom är endera korkade eller pengakåta så det blir alltid idioter som sitter vi makten. Plus att det är dom med pengar som egentligen styr i usa. Det finns det många ex på. Framförallt alla krig dom har dragit igång i andra länder eftersom vissa företagsledare krävt det.

Robert
12 years ago

Tobbe,
Vilka amerikanska företagsledare är det som drar igång krig i andra länder? Vore jättespännade om du kunde underbygga dina idéer.

strangeloop
strangeloop
12 years ago

Det stämmer inte riktigt att dom kan välja sin president, bush fuskade sig till ett omval och det känns som om clinton är förutbestämd vinnare denna gång. Om inte annat så är ju media bevakningen extremt favoriserande och selektiv. I snitt är 3 av 4 frågeställare i de tv sända debatterna tidigare Clinton anställda och om man jämför den tid de olika kandidaterna får tala så är skillnaderna markanta.

Robert
12 years ago

Strangeloop,
Ungefär som i andra länder alltså 😉