Utebliven bensinskatt hotar välfärden?

Allt fler köper el- och hybridbilar, och framförallt Toyota Prius verkar vara ett givet val. Stora tunga bensintörstiga kärror är plötsligt passé, och biltillverkare som t.ex Volvo dras med minskad efterfrågan. En hybridbil blir betydligt billigare att köra, parkera och man slipper än så länge betala trängselavgiften i Stockholm.

Men hur blir det i förlängningen? Staten kommer att förlora enorma belopp i utebliven bensinskatt (koldioxid- och energiskatt). Och om vi känner våra makthavare rätt, så kan vi vara säkra på att de kommer att skapa nya intäktskällor, dvs nya skatter.

Kommer skatten på el att öka på sikt? Förslaget är till viss del orättvist, eftersom det tillika blir dyrare att steka pannbiffar, baka bullar och värma upp hemmet på vintern. Uppvärmning är ofta den största energislukaren, följt av ugn, kyl och frys. En extra skatt på värme och matlagning helt enkelt. Kommer vi att acceptera det?

En annan variant är att införa högre momssatser vid köp av fordon. Bilen blir dyrare vid inköp, och även småbilar kommer att innebära en ordentligt hål i plånboken. En skatt på rörlighet kanske man skulle kalla det.

Vägskatten kommer att höjas, eller kompletteras med en slags allmän trängselskatt, där alla bilägare får bidra. Frågan är bara hur denna allmänna trängselskatt kan motiveras då vi bor i ett av världens mest glesbefolkade länder?

Ytterligare en variant är en allmän höjning av momsen, vilket innebär att alla bidrar till skattebortfallet, oavsett om vi har bil eller ej. Momshöjningen innebär att det blir dyrare att leva, vilket givetvis kommer att drabba de lågavlönade värst.

Oavsett hur det nu blir, så bör vi lära oss att tillfälliga skatter och avgifter tenderar att bli permanenta. Våra politiker räknar med att x antal miljarder rullar in varje år från skattad bensin. Och när bensinen fasas ut som drivmedel så kommer det att märkas i skattkistan. Staten behöver dessa pengar, ty den har gjort sig beroende av våra koldioxidutsläpp. Skattepengarna är ingalunda öronmärkta, de går inte oavkortat till miljöforskning el.dyl, vilket i så fall skulle innebära att denna forskning fick mindre anslag när ny teknik tar över.

Nej, räkna med nya dolda skatter, ty staten är dyr i drift – oavsett om du släpper ut ren vattenånga ur avgasröret eller fet kolmonoxid.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatter, bensinskatt, energiskatt, miljö, miljöbilar, elbilar, hybridbilar,

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ludvig K
Ludvig K
12 years ago

Väldigt intressant. Verkligen sånt man inte tänker på. Du har garanterat rätt i detta. Stålarna ska ju in..

Magnus Persson
12 years ago

Det finns inte en stor risk att priset på bränsle går upp i motsvarande mån som vår användning av dem minskar? Dvs att vi visserligen inte kommer att använda lika mycket bränsle, men att vi kommer betala lika mycket pengar för den mindre mängd bränsle vi ändå använder…

Peak oil bla pekar ju i den riktningen och redan under våren som gick hade vi ett enormt stort marknadsrally på olja…

Rasmus Kaj
Rasmus Kaj
12 years ago

Vi behöver sluta använda fossila bränslen. Om användningen av dem faktiskt minskar visar det ju att skatterna fungerar som styrmedel. Så länge någon fortfarande använder fossila bränslen (till fordon, villapannor, kraftverk som gör el) kan och bör skatten på dem höjas successivt. Att staten behöver pengar är förvisso också sant, även om exakt hur mycket kan variera med vilket parti som har makten. Frågan är om det har med saken att göra? Hur stor del statens totala skatteintäckter kommer från skatt på fossila bränslen? Jag misstänker att den andelen är marginell jämfört med skatt på arbete, företagsamhet och konsumtion. Skatter… Read more »

Robert
12 years ago

Rasmus Kaj,
Energiskatterna gav år 2006 staten intäkter på cirka 68 miljarder kronor. Det är ungefär vad försvaret och rättsväsendet kostar tillsammans. Räkna med att dessa pengar kommer att tas från annat håll när vi avvecklar de fossila bränslena. Kanske mer skatt på arbete och företagsamhet, eller annat.