Vad EU skulle kunna vara

Jag gör ingen hemlighet av att jag är kritisk till EU, så som unionen är funtad idag, men jag är ingen motståndare till en europeisk samverkan. Jag tror på fri rörlighet, av människor, kapital, varor och tjänster. Jag tror på ett Europa där staterna närmar sig varandra och samarbete premieras, jag tror på fred och frihet. Och det är väl själva grundtanken?

Men när jag tänker efter så är det här nästan raka motsatsen till vad som händer idag. Länder och medborgare som plötsligt tycker illa om varandra, nord ställs mot syd, öst mot väst. Finans-, och valutapolitiken i oordning, ekonomisk kris, gränspolitiken havererar, demokratisk underskott, politikerförakt, missnöjespartier frodas etc etc.

Vi är alla förvirrade. Och det finns ingen ledning, det finns inga idéer, och våra politiker duckar när det blir svårt.

För att komma till rätta med EU:s problem bör man nog ta några steg tillbaka.

Euron ska avvecklas i de länder där den inte fungerar, men avvecklingen ska ske noggrant planerat och inte i all hast. EU är ingen optimal valutazon, våra länder skiljer sig åt väldigt mycket, euron kan bara fungera i ekonomier som står varandra nära. Och det här var ursprungstanken, om jag inte minns fel?

Jag är också av den åsikten att EU-parlamentet ska avvecklas, och besluten ska tas i de lokala parlamenten. Tyvärr tror jag inte att det fungerar med den dubbeldemokrati vi har idag, där medborgarna inte riktigt vet vem som bestämmer. Det är tillika tveksamt ur ett demokratisk perspektiv.

Unionen blir alltså en konfederation, en sammanslutning av fria stater, där alla är unika, och ländernas unika ställning bejakas istället för att undermineras.

Det ska bara finnas ett EU-organ och det är ministerrådet, som samlas med jämna mellanrum och dryftar frågor som ligger på Europeisk nivå.

Subsidiarie-principen gäller tveklöst. Lokala frågor diskuteras ej. Och det här var också en av de grundläggande idéerna.

Alla länder bevakar sina egna gränser. Schengen finns kvar, men den lilla skillnaden att gränsvakterna kan begära att du visar pass. Om du är EU-medborgare (och inte efterlyst) kan du lagligen inte hindras inträde. Det här är Schengens kärna. Att slippa visa pass helt och hållet är kosmetika.

Det här är en bra början, och en bra utgångspunkt för ett Europeisk samarbete. Om vi blir mer beroende av varandra finns det alltid en risk att sämjan övergår till hat. Och det är raka motsatsen till vad det europeiska samarbetet ska stå för.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christopher Aqurette
5 years ago

Det samarbetet finns redan och heter Europarådet. Det enda denna organisation har lyckats åstadkomma är en MR-konvention som flera medlemsländer skiter i. Problem med EU är att gemensamma beslut förlitar sig på nationella myndigheter. Vad vi behöver är en gemensam myndighet för bevakning av yttre gränsen. Vad häller eurosamarbetet så finns det många nationalstater med flera språk och beslutsnivåer som fungerar som valutaområdet. ECB måste få agera som en riksbank och euroländerna låna gemensamt genom euroobligationer. Allt detta går att göra med lite vilja. Utan EU har Europa ingen inre marknad och ingen fri rörlighet. Länder skulle åter börja konkurrera… Read more »

Christopher Aqurette
5 years ago
Reply to  Avancemang

”Nation” är ett svårt begrepp som får de flesta svenskspråkiga att tänka på nationalstater. Jag tror på en europeisk federation med en centralmakt som äger vissa tydligt avgränsade politikområden, som yttre gränsbevakning, handel, likabehandling av alla EU-medborgare, etcetera. Jag tror att Eurozonen behöver fixa sina problem med någon typ av ökad samordning. Att jag inte gillar tanken på att bryta sönder eurosamarbetet beror på att jag fortfarande tror på idén att en inre marknad fungerar bäst när alla delar valuta. Jag ser på nära håll hur olika valutor på de två sidorna Öresund negativt påverkar viljan och möjligheten att arbeta,… Read more »

Christopher Aqurette
5 years ago
Reply to  Avancemang

Jag förstår inte vad du menar med bulldozerliknelsen. Att det är praktiskt är dock sant. Om vi tittar oss runtom i Europa så finns det ett ganska stort antal regioner som söker självständighet och använder ungefär samma argument som du gör mot EU, alltså att det är en centralmakt som inte tar hänsyn till deras behov, etcetera. Intressant att notera är att flera av dessa självständighetsrörelser kommit att se EU som en möjlighet just för att de gemensamma reglerna gör det möjligt för ett regionernas Europa snarare än ett nationalstaternas Europa. En gemensam union med en valuta som är ”allas… Read more »