Vad gjorde ryssarna i Syrien egentligen?

Det spekuleras mycket om varför ryssarna för det första involverade sig i Syrienkonflikten, och för det andra sedermera hastigt och lustigt drog hem sina trupper.

Och det finns många olika svar på de här frågorna. Somliga menar att Ryssland vill visa sig dugligt igen, vill vara med i matchen på den storpolitiska scenen, skaffa sig ett psykologiskt övertag.

Samtidigt är landet snart bankrutt pga av låga oljepriser och bojkotten från västmakterna. Många på den västliga åskådarläktaren sitter med popcornpåsen och väntar på något slags palatskupp eller folkligt uppror.

Ryssland har inte så mycket att erbjuda och exportera till omvärlden förutom råvaror. När köpte du en rysk bil, TV, dator el dyl senast? Aldrig.  Det enda man egentligen har kvar när råvaruförsäljningen tryter – och där man besitter kompetens –  är militärindustrin.

Och om vi matchar listan över de största vapentillverkande länderna i världen (där Ryssland ligger tvåa efter USA) med listan över de största vapenimportörerna – så inser vi att den västasiatiska marknaden är betydande. På topplistan hittar vi länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman, Pakistan, Irak etc.

Så, om man ska sälja vapen till Mellanöstern så gäller det givetvis att visa upp sig på plats. Och när showen är över åker man raskt hem med orderblocket fyllt. Jag må ha fel, det finns givetvis många smartare utvärderingar och geostrategiska analyser. Men när det kommer till Ryssland så får vi inte glömma bort deras ekonomiska situation. Den borde vara avgörande för deras kortsiktiga taktik.

Liknande artiklar

  • Cypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarnaCypern vill lösa delningen av ön innan Turkiet släpps in i EU-förhandlingarna Turkiet anses vara nyckeln till att lösa migrantkrisen. Och Turkiet vill återuppta förhandlingarna om EU-medlemskap. Men det vill uppenbarligen inte alla EU-länder. Cypern till exempel vill att Turkiet initierar en lösning av […]
  • Fredssamtalen skyndas på i CypernFredssamtalen skyndas på i Cypern Cyperns president Anastasiades och den turkcypriotiska ledaren Akinci har lovat att skynda på förhandlingarna som i slutänden ska resultera i en återförening av ön. Cypern delades 1974 då Turkiet ockuperade den norra tredjedelen med […]
  • Två år i LimboTvå år i Limbo Sverige kommer förmodligen att under de två kommande åren befinna sig i ett politiskt vakuum. Dels har vi en handlingsförlamad regering utan mandat i riksdagen, och dels har vi en opposition som inte vill ta makten då de inser att de inte […]
  1. Till skillnad ifrån västliga ledare har Putin ovanan att tala sanning om Rysslands målsättningar. I detta fallet sa han i oktober att målet var att “stabilize the legitimate authority and create conditions for a political compromise”. Det är ju vad man uppnått.
    Ryssland har inte lämnat Syrien i sticket utan har kvar sin flygbas och sin flottbas. Vid behov kan Ryssland blixtsnabbt förstärka sin lokala styrka men också slå till från distans. Man har ett kraftfullt luftförsvar kvar i Syrien och Putin har sa nyligen:
    All the components of the deployed air defence system, including close range Pantsir-F and long-range S-400 Triumph units will be on regular duty. I would like to note that we have significantly restored the potential of the Syrian air defence forces as well. All the parties concerned have been made aware of this. We proceed from fundamental international norms – nobody has the right to violate the airspace of a sovereign country, Syria in this case. We have created together with the American side an efficient mechanism to prevent air incidents, but all our partners have been warned that our air defence systems will be used against any target that we deem to be threatening Russian service personnel. I want to stress – any target.