Vad händer om borgarna vinner valet? Del II

Om alliansen vinner valet och verkligen LYCKAS att genomföra sin politik – framförallt att få snurr på arbetsmarknaden – kan det få långtgående konsekvenser för Sverige.

Med en arbetslöshet på ca 3-4% (enl ILO), skulle vi ligga i topp bland EU-länderna. Eftersom Sverige i grund och botten är ett mycket rikt land med starkt entreprenörskap kan vi skapa det bästa näringslivsklimatet i Europa. Då kommer inte blott den inhemska industrin att frodas, utländska företag kommer att investera och flytta till Sverige. Det känns nästan lite overkligt att tänka tanken, men det kan bli verklighet. Jämför t.ex med utvecklingen i Irland och Spanien, vilka hade mycket sämre förutsättningar än Sverige.

Låg arbetslöshet löser många andra samhälleliga problem. Skattepengarna behöver inte användas till A-kassa och bidrag i samma utsträckning, pengarna kan gå till vård, omsorg, utbildning och rättssäkerhet. Integrationsproblematiken försvinner till stor del; arbete integrerar, pengar betyder bättre boende, högre livskvalitet och stolthet. Även brottsligheten kommer att minska, de flesta tar inte onödiga risker om bättre erbjudanden ges.

Om alliansen lyckas med konststycket att hålla sig kvar i två mandatperioder blir socialdemokraterna marginaliserade. De förvandlas till ett 20%-parti, som omöjligt kan bilda regering med vänsterpartiet, som förmodligen inte ens kommer att nå upp till 4%-spärren. Miljöpartiet däremot kan mycket väl bli en betydande joker i leken, men då måste de ändra sin syn på EU. Det är genom EU de kan påverka miljöpolitiken, då det knappast är Sverige som spyr ut mest föroreningar i Europa. De kommer att komma underfull med detta under sin tid i opposition.

Enda chansen till comeback för sossarna blir att skrota socialismen; de förvandlas till ett modernt liberalt arbetarparti, jämför med brittiska Labour. Förvandlingen inbegriper givetvis ett slut på samarbetet med senkommunisterna i vänsterpartiet (om partiet finns kvar).

Reinfeldt blir känd som statsministern som befriade Sverige från det socialistiska oket, och reformerade landet. Persson nämns i historieböckerna som den sensocialistiska sengångare han är, utan kompass och utan karta. Mängder av dokument dyker upp ur arkiven som ännu tydligare visar hur illa landet sköttes under slutet av 1900-talet. Vi kommer inte ens i framtiden att slippa de månatliga sosseskandalena, något som vid den tidpunkten blott intresser historikerna.

Andra bloggar om: politik, val2006, alliansen, socialdemokraterna, vänstern, Reinfeldt, intressant

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrik
Fredrik
14 years ago

Ahh, jag skådar ljuset i tunneln! (lite skrämmande är väl att din text är betydligt mer realistisk än konspiratoriskt-raljerande!)

Robert
14 years ago

Verkligheten överträffar sig själv ibland. Jag är optimist.

Ett annat intressant exempel är Österrike, som inte alls har (hade) Sveriges industriella traditioner; de har numera extremt låg arbetslöshet och full fart på ekonomin. Och Ungern (varifrån mina föräldrar invandrade) de har numera ca 7% arbetslöshet, 1% lägre än Sverige (enl ILO). Deras utgångsläge var något sämre än Sveriges…

Jag tror det handlar om kompetens i toppen. Hade vi haft sossar i Tony Balirs anda skulle sitiationen vara helt annorlunda. Det duger inte med sömniga politruker som varken bryr sig om politiken eller medborgarna.

Fredrik
Fredrik
14 years ago

Håller med!
Just exemplet Tony Blair är så talande. Jag har läst/hört några av hans senaste tal – oj! – här talas om globalisering, ekonomi, ideal, framtiden – kort sagt – _visioner_! Tänk att få höra en svensk politiker (spelar ingen roll vilket parti) hålla ett tal med ens halva ”kalibern”!
Jämförelsen Persson: 1000 plusjobb, vinst är fult. sådärja! … djup suck..

Daniel
14 years ago

Det låter lite som en beskrivning av hur det faktiskt gick till i Danmark där man länge trampade i samma hjulspår. Efter den sista socialdemokratiska regeringens fall har partiet blivit allt mindre och dessutom separerat helt och hållet med LO. Arbetslösheten har störtdykt (även bland ungdomar) och det har fått oppositionspartierna att omvärdera sin politik en hel del (syftar på liberala Radikale Venstre och Socialdemokraterna). Däremot har vänsterpartierna (Enhedslistan och Socialistiskt Folkeparti) likt svenska vänsterpartiet isolerat sig allt mer i sin betongpolitik.

Fred Mikaelsson
Fred Mikaelsson
14 years ago

Man vet då minssan aldrig vad som kommer att hända efter ett regerings skifte, men jag hoppas att alliansen vinner.
Titta på det här:
http://video.google.com/videoplay?docid=2334009334295857894
Måste vara ett skämt!
Hon verkar rolig men …

Bejcon
14 years ago

Ljuva tanke! Kan bara hoppas att man hinner få vara med om allt detta som du så målande beskriver. För visst är det i allra högsta grad realistiskt om korten spelas rätt! 🙂

Nu ser vi till att vinna valet, så borgarna får chansen!

Marx
Marx
14 years ago

Klasskampen kommer att skärpas. En borgerlig valseger kommer att skada konsensus i samhället, vilket i det långa loppet kommer leda till otrevliga saker för bourgeoisin. Inga Gated Communitys i världen eller allt så höga gunnebostängsel kan hålla tillbaka populasens larm och tramp i sina krav på rättvisa, solidaritet och människovärde. kapitalet och dess klass kan aldrig rättfärdiga sitt system eller försvara sig mot de förtryktas rättigheter. Framtiden kommer att kräva att det kapitalistiska samhället monteras ned, för ett mer hålbart samhälle med en hållbar utveckling. Vad vi nu ser är kapitalismens och marknadsekonomins sista triumf. Den kommer dock att bli… Read more »

Robert
14 years ago

De västliga liberala demokratierna har under ca 100 år skapat ett större välstånd än något annat politiskt system. Marxismen har å andra sidan bidragit till att mörda över 100 miljoner människor, vars enda brott var att de tyckte annorlunda än du och din gelikar.

theo
theo
14 years ago

Hyran höjs sakta men säker varje år är inte bättre att börja tänka på att sänka den,…En trea kostar 6000kr+el,500kr+telefon200kr+hemförskr300kr+dagis950+tvavgift90kr+ Busskort 2st 1000= 9000kr är fasta avgiftr varje månad ..Jag själv jobbar och tjänar ca 12000 i månad min fru studerar, tar lån 3500kr och ska studera i4 år till, för att kanske få ett bra jobb och tjäna mer än mig ??oh vi har två små barn ….kommer man att klara sig nu när man får 1000kr mer i blånboken (alliansen)..kanske åka på semster..EN sak vet jag RIKA BLIR RIKARE FATTIGA BLIR FATTIGARE. ..SAKTA MEN SÄKERT

Robert
14 years ago

Till Theo, Om du definierar dig själv som fattig så är du fattig. Jag själv fick inget jobb efter 5 års utbildning, hankade mig fram som postsorterare, timvikare, telefonintervjuare, telefonsäljare, därefter annonssäljare, Account manager, Key account manager, och plötsligt tjänade dubbelt så mycket som mina vänner. Då var det dags att hoppa av karusellen och starta en egen firma. Det värsta man kan göra mot sig själv är att se sig själv som offer. Jag unnar folk rikedom, jag unnar dem framgång; det finns inget värre än missriktad avund. Skit i de rika, fundera på vad du kan göra åt… Read more »

Martin
Martin
13 years ago

Seriöst , att irland lyckades va till stor del p.g.a Eu stöd inget annat dom va en av de fattigaste staterna i Europa sen plötsligt kom deras räddare Eu dom har inte sig själva att tacka. Sen du som kommenterar att Marxismen dödat 100 miljoner människor vart grundar du den informationen ? du menar att stater som kallar sig kommunistiska bara har feltolkat Marx och sedan gjort en regim som dom vill men fortfrande hävdat att det va kommunism även fast det va ngt mkt olikt det som Marx förespråkade.Det man måsste förstå är en fungerande Marxistisk stat skulle vara… Read more »

Robert
13 years ago

Martin,
Eu har hjälpt flera länder i Europa, Irland har förvaltat hjälpen väl, och lyckats få bra snurr på ekonomin.

Läs kommunismens svarta bok av Stephane Courtois.

Det kommunistiska manifestet har jag läst, och jag tycker inte att t ex Sovjetunionen skilde sig så värst mycket från Marx visoner, förutom på en punkt de lyckades aldrig ta sig förbi proletariatets revolution.

En fungerande marxistisk stat är en omöjlighet, vilket otaliga marxistiska experiment visar. Mycket få människor skulle vilja leva i en dylik värld, vilket omöjliggör projektet redan från början.