Vad tycker svenskar om invandrare egentligen?

I den svenska självbilden ingår ett stort mått av frikostighet, medkänsla och internationell solidaritet. I världssamfundet vill Sverige verka som en neutral demokratisk kraft, och vad gäller flyktingpolitiken är svenskarna mycket mer generösa än sina grannar eller andra jämförbara länder.

Var kommer idéerna ifrån egentligen? Kanske är det arvet från personer som Dag Hammarsköld, Raoul Wallenberg och Olof Palme? Eller tunga skuldkänslor från forna tiders skallmätningar och tvångssteriliseringar? Eller är den internationella solidariteten bara ett varumärke som råkade vara ledigt?

Men vad tycker svenskarna egentligen? Ibland kan det vara betydande skillnad på vad man säger och vad man gör. Det räcker inte att lova flyktingarna guld och gröna skogar, man måste infria sina löften även i de dagliga gärningarna.

Invånarna i exempelvis Stockholm betalar gärna mångmiljonbelopp för bostäder i särskilda områden, långt borta från förortsghettona, långt borta från alla problem med integration, motsättningar och kriminalitet. De röstar med fötterna. De vill inte bo nära invandrarna. Hur ska man tolka detta?

Och vad gäller de fina framgångsrika företagen så slås vi av hur lite bruten svenska det talas. Man anställer ibland andra och tredje generationens invandrare, folk som slipat ner sina gamla vanor, och låtit sig assimileras. Men riktiga invandrare lyser ofta med sin frånvaro.

Vi noterar också att det uppstår lokala protester när det ska byggas flyktingförläggningar. Vi märker att svenskarna inte vill ha mörkhyade tiggare på sina gator, till den milda grad att det diskuterats om det går att förbjuda tiggeri. Konstigt att inte samma debatt uppstod för några år sedan, när det mest var svenska pundare som tiggde i tunnelbanan och på gatorna?

Vad säger Svensson om dottern kommer hem med en Muhammed som pojkvän? Eller om ett gäng zigenarungar börjar på dagiset? Eller om en afrikansk familj plötsligt flyttar in i villan bredvid? Vad skulle du säga om din nya chef var från Kazakstan?

Invandrarna är bra att ha på lite avstånd, som städare, taxiförare, billiga hantverkare och pizzabagare; ett pittoreskt inslag i en annars svensk vardag. När de blir för många, när de syns för mycket, när de tar för mycket plats – då blir det jobbigt.

Nästan än miljon svenskar röstade på Sverigedemokraterna i valet 2014. Det är ett parti som vill minska invandringen drastiskt, det är också ett parti som har rötter i 80-talets nynazistiska vitmakt-rörelse. En äcklig brun sörja som ingen vill ta i, inte ens SD själva.

Vad tycker svenskarna egentligen? Och ännu viktigare, vad vill de?

Elefanten i rummet är inte är det nya hemska missnöjespartiet, den havererade flyktingpolitiken eller våra baksluga politiker. Nej. Det handlar om den svenska ärligheten. Samvetet. Om att låtsas det ena, men leva det andra.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kgb35
kgb35
5 years ago

Jag tror vänligheten kommer av kristendomen och det gamla bonde samhället. Inte det bondesamhälle som beskrivs av kulturkommunister i filmer som Raskens. Utan det man såg förr, på landsbygden och som man kan läsa om i glömda hembygdsskrifter. Fattigt och eländigt, ärligt och hjälpsamt. Angående det dåliga samvetet har det pådyvlats av från massmedia och kulturpersonligheter sedan femtiotalet åtminstone (har läst mycket gamla tidningar). De får sprida sin dynga om vårt kollektiva skuld och historieböcker helt ostört i decennie efter decennie. (nu senast läste jag att julgranen visst är gammal) Kanske för att sossarnas ideologer inte vill att vi ska… Read more »

Robert
5 years ago
Reply to  kgb35

Tror du har en poäng med vänligheten i det gamla bondesamhället. Jag ser liknande frikostighet i andra länder också, man var inte rädd för att hjälpa en främling, och man var nyfiken på honom, och på vad han hade att säga. Men mycket av det är borta idag, både i Sverige och i andra länder.

Muslim
Muslim
5 years ago
Reply to  Robert

Det låter konstigt när jag är som en flykting vill ju hjälpa en svensk med att bära eller flytta något,då alla blir rädda från oss.I hemlandet brukar vi hjälpa varandra och inte låta en gammal kvinna står medan jag sitter och lyssnar på musik på tåget!!!
Många saker som gjorde vår bild är mörk och äklig som terorister som vi tycker inte om.
tack