Våga vägra vara borgare!

Tidningen ETC tog för en tid sedan fram en knapp. Gissningsvis är syftet att lansera vänstern som ett lämpligare alternativ än allianspartierna i kommande val. Deras slogan är ”våga vägra vara borgare”! Tyvärr begås ett av de största misstagen inom marknadsföringens konst – prata om dig själv – prata INTE om konkurrenten. Här ges inga vägledningar eller ens en avsändare, vi vet egentligen inte vem som står bakom budskapet, även om vi kan gissa.

Figuren på bilden är tillika kryptisk. Är det en sk ”borgare” som avbildats eller är det en av ” de andra” – de osynliga som står bakom budskapet? Vi som gillar serien Assar vet att det är Ulf Lundkvist som illustrerat bilden, figuren är en gestalt från hans rika fantasivärld, brottsbekämparen Bimbo. Inte visste jag att han var vänsterns förkämpe, borgerskapets skräck? Eller ska bilden tolkas som något annat? Är figuren ond eller god? Vad vill han? Eller är det en ”hon”? I dessa tider av könskamp borde det vara en kvinna, åtminstone om något av vänsterpartierna är avsändaren.

Sammanfattningsvis sitter vi här med ett kryptiskt budskap, laddat med massor av attityd – men jag känner att vi inte når hela vägen fram. Jag efterlyser en tydlighet. Jag vill ha ett konkret budskap, jag vill veta vad jag ska vara – inte vad jag INTE ska vara.

Därför har jag tagit en liten del av min alltför dyrbara tid i anspråk för att hjälpa ETC. Resultatet visas nedan. Ändrad slogan, lite av Apples aqua-design. Klart och tydligt, inga krusiduller. Ärlighet varar längst.

Tack Aqurette. Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, vänstern, humor

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Regebro
Lennart Regebro
13 years ago

Jag vill ha en av varje. Fast det skall nog helst vara ”Våga vägra vara vänster”. 🙂

Det bästa svaret jag har sett när folk frågan om man står till höger eller vänster är ”Jag står längst fram”. Det håller jag fast vid.

C. L. K. Aqurette
13 years ago

Bra inlägg och snyggt knappförslag.

När jag skrev mitt eget blogginlägg funderade jag på en slogan som gick att på att jag minsann vågar vägra en prenumeration på ETC. Bara för att synligöra det absurda i att ”våga vägra” något man inte gillar.

Robert
13 years ago

I och för sig så tror jag att knappen är tillverkad för att väcka opinion, tanken är att vinna de som ännu inte är frälsta. För detta syfte är knappen helt meningslös. Den kommer snarare att fungera som en social markör i en redan frälst krets, samt som en provokatör gentemot ”alla andra”. Det är knappast så man vinner väljare, men å andra sidan verkar Ohly & co inte heller särskilt intresserade av att vinna nya röster…

jonte
jonte
13 years ago

Att ”våga vägra vara borgare” är dock inte alls vågat. Iallafall inte i min bekantskapskrets, där socialism är det oifrågasättbara. När man ”är borgare” får man ständigt skit, blir spottad på och förnedrad. Ty socialister vill alltid väl medan alla som är politiskt lagda höger om Marita Ulvskog är alldeles genomonda…

Marcus
13 years ago

He,

jag fick en sådan knapp (våga vägra vara borgare) förra veckan av en av mina elever. Han har stor humor.

nina
11 years ago

men varför måste man vara arg o ful för o våga vägra var borgare… den där figuren ser rätt djävulsk ut! det blir ju väldigt personligt hur man tolkar det där budskapet.. fortfarnande vem är figuren? är han borgaren eller anti-borgaren?
jag fick mera avskräck mot den som ”vågar vägra vara borgare..” vid första anblick.. vad är det för elak girig typ liksom…