Välkommen till doktorn – du har nu plats 48 i kön…

Jag förstod inte hur märklig den svenska vårdadministrationen var förrän jag fick barn, och därigenom hade upprepad kontakt med sjukhus, barnavårdscentralen etc. Och det är inte läkarna och kvaliteten på vården som är dålig, nej, utan tillgängligheten.

Jag ser födande mammor som blir hemskickade trots att de ska föda om en timme eller två. Barn som sitter och väntar 6-7 timmar på akuten med öppna sår som ska sys. Och föräldrar som inte vet vart de ska vända sig, när husläkaren inte svarar i telefon (8.30 – 09.30), då blir sjukhusen och akutmottagningarna det enda alternativet. Och sen har vi hela biten med köerna, och väntan på diverse operationer.

Det har emellertid blivit lite bättre, sista gången jag ringde till BVC lyckades de efter lite trixande ordna en läkartid samma dag, och dottern fick sin medicin några timmar senare. Jag var uppriktigt sagt förvånad. Vår husläkaravdelning drivs numera privat (dvs av läkarna själva), men de har fortfarande lite svårt att klä av sig den opassande trånga kostym som uppenbarligen hämmar verksamheten.

När man pratar med läkare som arbetar för landstinget förstår man att mycket tid går till annat än rena läkarsysslor. Landstinget avskaffade enl uppgift läkarsekreterare i stor skala för några år sedan, vilket gör att läkare sitter med administration istället för att träffa patienter. Jämför med rättsväsendet, där poliser sitter och fyller i långa rapporter istället för att vara ute bland medborgarna.

Jag antar att försämringen är ett resultat av missriktade besparingskrav. Och kanske är det också ett symptom på ett samhälle där fel personer tar besluten. Ska vården vara politiserad? Är det vettigt att landstingets huvudmän är politiker? Ska vården inte drivas av läkare?

Undrar vad som hänt om Apple eller Google styrts av politiker, istället för de entreprenörer som gjort företagen stora och framgångsrika? Med all säkerhet hade du inte ens känt till de bägge varumärkena, än mindre googlat eller lyssnat på din iPod. Man kan tycka att vården är viktigare än elektroniska leksaker, och kanske är det dags för politikerna att visa det?

Låt sjukhus och vårdcentraler drivas och styras av läkare, och låt staten ta hand om vårdförsäkringen. Då har vi ett system som i hög grad anpassar sig efter patienternas behov, samtidigt som den uppfyller vår labila och övernitiska definition av rättvisa.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, vård, vården

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Superkuf
Superkuf
11 years ago

Jag tror att det är den svenska rättvise- och jämlikhetstanken i vansinnesformat. Alla ska med i möten om ditt och datt, alla ska göra lite av allt. Då hamnar läkare med ett decenniums utbildning i kassan, på möten om datasystem eller i tjänster som inte alls har med sjukvård att göra. Dessutom premieras läkare som ägnar sig åt karriärklättrande via byråkrati, inte genom att vara duktiga läkare. I länder där läkarna får betalt för att behandla patienter (tex. Sverige före 1970 och Danmark idag) tar läkaren emot 30 istället för 10 patienter per dag, köer är okända och patienterna är… Read more »

Peder
Peder
11 years ago

Själv har jag privatsjukvård via min arbetsgivare och det är helt underbart att bara ringa så fixar de fram en tid ganska omgående (inom någon timme) och när man kommer dit får man komma in på utsatt tid.

Moder jord
Moder jord
10 years ago

Det är så sorgligt att systemen fungerar så illa. Jag trodde vi var ganska trygga med vår sjukvård men så var det inte. Tillgängligheten är ett jätteproblem, ibland har det känts som om en tjock betongplog ligger i vägen och sprider våra försök att bli tagna på allvar. Prestigen är ett annat stort bekymmer, läkarna är många gånger så uppfyllda av att de besitter sån enorm kunskap att de gånger de inte förstår så existerar inte patientens symtom. Min son avled på grund av en sjukvårdsmiss, vi sökte gång på gång vård men efter att utredningar var avslutade och specialisterna… Read more »