Välkommen till världen! Tyvärr, har vi fullt på BB…

Födande kvinnor med jättemagar slussas runt i Stockholm, från sjukhus till sjukhus pga av platsbrist. Det är en ny baby-boom på gång, och som vanligt har vården förberett sig dåligt. Läs vidare i SvD 060218. Detta föranleder en diskussion om vad som är viktigt och mindre viktigt i ett samhälle. Sedan tidernas begynnelse har människor gått samman i större eller mindre grupper för att bättre klara av prövningar och utmaningar. Ensam är stark, tillsammans är vi oslagbara…

Rättssäkerheten är utan tvekan den viktigaste utmaningen för ett nybildat samhälle. Om vi kan slå ihjäl varandra fritt, då finns det ingen grogrund för vare sig sjukvård, utbildning eller andra samhällsfunktioner. Ett fungerande samhälle kräver att några förvaltar makten, stiftar lagar och ser till att de efterlevs. Därefter börjar bygget av de övriga samhällsfunktionerna.

Vård och omsorg är förmodligen nästa steg. Utan friska medborgare har vårt nybildade samhälle ingen chans att klara sig. Om våra medborgare dör av triviala sjukdomar då har vi snart inget samhälle.

Utbildning kommer på tredje plats. Medborgarna måste lära sig hur världen hänger ihop, både praktiskt och teoretiskt. Utbildade människor styr landet bättre, förstår varför de ska respektera lag och ordning, och kan bidra till samhällets försörjning i större omfattning.

Sedan kommer allt det andra.

Om vi betraktar den socialdemokratiska regeringens budget framgår det att stöd till arbetslösa prioriteras mer än både vård, utbildning och rättssäkerhet. Utbetalningar av diverse bidrag står utan tvekan för de största utgifterna. Samhällets grundpelare prioriteras inte, vilket förr eller senare kommer att leda till söndring.

Givetvis ska arbetslösa och sjukskrivna få en dräglig tillvaro, inget modernt samhälle skulle förneka dem någon form av ekonomisk kompensation. Den skeva bilden uppstår när staten vuxit sig alltför stark genom att driva in skatter och återfördela dem in absurdum. Då blir själva skatten i sig själv ett problem; pengarna som ska hjälpa individer stjälper dem istället. Företagen vågar vare sig anställa eller investera, de flyttar hellre produktionen till låglöneländer. Snart vågar folk inte ens BLI företagare. Då höjs skatten ytterligare för att kompensera bortfallet. Varje år försvinner arbetstillfällen motsvarande ett storföretag från Sverige, och varje år hittar regeringen på nya sätt att driva in pengar i statskassan. Detta kan inte pågå i all oändlighet; systemet kommer förr eller senare att självdö, och då har vårt samhälle hamnat i en mycket djup kris.

Medborgaren tappar respekten för ett samhälle som inte ens kan ta hand om primära saker som barnafödsel. En höggravid kvinna är försvarslös och utsatt, och hon bär frukten till vår framtid, den framtid vi håller på att förstöra.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elena
Elena
14 years ago

Det är h-o-r-r-i-b-e-l-t att en gravid kvinna ska behöva känna sig orolig för ifall hon ska få föda i sin näromgivning eller ej. Att bli vidarehänvisad från ”sin” förlossningsavdelning till en annan del av stan är djupt stressande för många blivande mammor. Förlossningen går inte att planera och när det väl sätter igång är det på allvar. Både mammans och barnets liv kan lätt hänga på en tråd. I SVD-artikeln som du beskriver står exempelvis att över hundra kvinnor hänvisats vidare från KS till andra sjukhus när det kommit för att föda i början av det här året – och… Read more »

Fredrik
Fredrik
14 years ago

Håller i allt väsentligt med dig i det du säger. Vissa formuleringar kunde varit mina egna! Här i Malmö har rättsäkerheten nästintill totalhaverat. Man läser dagligen i lokaldelen om ständiga ungdomsrån, misshandel av busschaufförer, våldtäkter, åldringsrån och kniv/pistolrån mitt på dagen. Brutaliseringen av samhället är skrämmande. Människovärdet är lika med noll i alltför mångas ögon. Malmö är sedan länge socialdemokratiskt styrt. Problemet är att Ilmar Reepalu har prioriterat dyra bostäder (BO01 och Turning Torso), PR-jippon i mångmiljonklassen (America’s Cup) och inte satt in dessa pengar i det som behövs: en uppstramning av rättssamhället i form av vettig brottsbekämpning — framför… Read more »

Robert
Robert
14 years ago

TACK för fina kommentarer!