Vänstern gillar inte välgörenhet


När SvD skriver om att det förekommer fusk inom välgörenhetsorganisationerna hakar vänsterbloggarna på. Fusket anses vara en av anledningarna till att de själva inte vill donera pengar till välgörenheten. Vänstern vill hellre ha en stark välfärdsstat som sköter pengautdelningen till svaga grupper, genom tvångsinsamlingar via skatten. Statlig välgörenhet anses vara mer rättvis och betingar inte till fusk.

Är det inte någon inom västern som undrar vad det kostar att driva in alla dessa skatter? Alla administratörer som drar in och delar ut pengar, och ser till att rätt peng hamnar på rätt ställe? Skatteverket, försäkringskassan, socialtjänsten etc.

Kanske är det bara ett uttryck av snålhet att inte vilja ge? En undersökning visar att borgerliga sympatisörer ger mer till välgörenhet än vänstern. Vänstern kanske föredrar tvångsindrivning, eftersom de själva aldrig skulle ge pengar annars – och de tror att alla andra människor är funtade på samma sätt.

Ett annat argument mot välgörenhet är att givarna köper sig ett rent samvete. Just detta argument gör mig rosenrasande, inte minst för att jag själv använde det när jag var vänstersympatisör för ca 15 år sedan. Som om de behövande skulle bry sig om donatorernas innersta avsikter? Nöden har knappast någon lag. Bättre att få än att tvingas stjäla, tycker nog de flesta, framförallt om man själv verkligen upplevt riktig misär.

Det är trist att det förekommer fusk hos några välgörenhetsorganisationer, det är också trist att det finns fuskare på försäkringskassan, skatteverket, bankerna, systembolaget, affärerna etc. Ohederlighet förekommer överallt, och det är beklagligt. Själv förvånas jag över att svenskarna donerar så pass mycket, trots att skattetrycket är högst i världen.

Härmed önskar jag god jul! Och räds inte att ge en gåva, gåvor är alltid uppskattade, framförallt när de ges av egen fri vilja.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, välgörenhet, ideella organisationer, insamlingar


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joakim Andersson
12 years ago

En hungrande människa mindre, betyder en broder mer. Så skrev jag tror det var Dan Andersson (eller Stig Dagerman).

Sen förstås måste det vara rätt broder. I alla fall den broder man får efter en donation eller gåva.

Iaf gjorde jag min plikt som medmänniska idag, och gav bort mina returburkskvitton till … ja, okej då – en tioårig grabb som tänkte panta _en_ PET-flaska. Med mina kvitton fick han en hel godispåse, istället för bara en enda kola 😀

Det kallar jag rättvis fördelning! För jag fick ett ’Wow! Tack! God Jul’ tillbaka 🙂

C. L. K. Aqurette
12 years ago

Argumentet kan lika gärna användas mot vänstern själv. De som röstar vänster gör det för att välfärdsstaten lindrar deras dåliga samvete. Om skatteverket inte tvingar dem att vara ”solidariska” avstår de ju inte en krona för andra.

Elias
12 years ago

Att köpa sig ett rent samvete är väl vad många gör genom att ”betala” skatt. Man låter sig rånas av staten i utbyte mot att slippa bry sig om lidande individer – det ska ju staten fixa.

Erik Thor
Erik Thor
12 years ago

Det här inlägget känns inte som något annat än förtal då jag känner flera vänstermänniskor som donerar massor med pengar till organisationer som behöver det. Du tror inte det handlar om att folk som sympatiserar med högern oftare har större plånbokar och därmed mer att skänka? Vi som är vänster bryr oss ju oftare om världen än de som är åt höger, känns ganska fel att du inte belyser det själv.

Avancemang
Avancemang
12 years ago

Erik Thor,
Som du kan läsa så håller jag inte med dig, och har en annorlunda uppfattning om s k vänstermänniskor. Givetvis generaliserar jag för att få fram min poäng. Varför skulle detta vara förtal?