Vänstern och rasismen

När jag var liten lekte jag och mina vänner med plastsoldater, replikor av andra världskrigets militärer. Jag ville hellre leka med nazi-soldaterna än de amerikanska, för att tyskarna hade ”häftigare” hjälmar. Mitt val var inte baserat på rationellt tänkande, å andra sidan var mitt val inte särskilt viktigt. Tyvärr gör många fortfarande i vuxen ålder orationella val, kanske beror det på dåliga bakgrundskunskaper eller möjligen på låsta positioner? Ibland känner vi oss tvingade att bygga vidare på våra luftslott, byter vi åsikt kanske hela grunden rasar?

I Malmö demonstrerade vänsteraktivister sida vid sida med Hizbollahanhängare, mot Israels bombningar av Libanon. Flera demonstranter hade plakat med hakkorsförsedda israelflaggor för att illustrera israelernas illgärningar. Vänstern som så vackert förespråkar internationell solidaritet, jämlikhet, det klasslösa samhället – demonstrerade tillsammans med sympatisörer för högerhänta terroristerna Hizbollah, vars ledare Hassan Nasrallah uttalat sig enligt följande:

”If they [the Jews] all gather in Israel, it will save us the trouble of going after them world wide”. (Tal vid en examensceremoni i Haret Hreik, Beirut, 22 oktober, 2002).

Mellanösternkonflikten är komplex till sin natur, och vi gör oss själva en otjänst genom att reservationslöst stödja den ena eller den andra sidan. Hur kommer det sig att vänstern så ofta demonstrerar mot Israel, trots att vi vet att motparten också utför blodiga illdåd? Varför fördömer Lars Ohly Israels agerande, utan att ens nämna Hizbollahs och deras raketattacker? Tänkande engagerade människor bör reflektera innan de sluter upp med terroristsympatisörer, som förespråkar förintelse av alla judar. Den här leken är på allvar.

Andra bloggar om: , , ,

Intressant

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. ”Hur kommer det sig att vänstern så ofta demonsterar mot Israel, trots att vi vet att motparten också utför blodiga illdåd?”

  Av den enkla anledningen att Israel är ockupationsmakt. Utan Israels ockupation – inga ”terrorangrepp” från vare sig palestinier, syrier eller libaneser. Detta vet du. Du spelar bara dum för att vinna retoriska poänger.

  För övrigt ser jag ingenstans i din text att du nämner de ca 450 döda civilia libaneserna, betyder det att du struntar i dessa dödsoffer? Ungefär så resonerar du i fallet Ohly.

  Terroristsympatisören är lika mycket du själv. Du blundar för vad som uppenbart är statsterrorism från Israels sida.

  ”Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga — du som har en bjälke i ditt öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.” (Matt 7:3-7:5.)

 2. Till Tim,
  Vänstern kan mycket väl kritisera Israel utan att demonstrera tillsammans med rasister, och utan att negligera Hizbollahs skuld till konflikten.

  Jag menar att vi inte reservationslöst bör stödja någon av parterna, vilket framgår av inlägget

  Jag håller med dig om att Israel begått många illdåd, det är uppenbart för alla som följer nyheterna. Hizbollahs skuld till konflikten är emellertid nedtonad, även i s k borgerliga medier. Därför skrev jag mitt inlägg.

  Mer om mina åsikter gällande konflikten Israel-Palestina i ett tidigare inlägg: http://www.frilans.tecknare.se/?p=118

 3. ”Tänkande engagerade människor bör reflektera innan de sluter upp med terroristsympatisörer, som förespråkar förintelse av alla judar. Den här leken är på allvar.”
  Robert, så skulle det låta i mediabruset lite oftare. Världsopinionen inkl. svenska media ser på Israe med politiskt och religiöst korrekta glasögon. Det är lite svårt att förstå att journalistkåren – som när den fungerar ska stå för sanningen – kan prostituera sig så inpå ryggmärgen. Men det är ju andra krafter som styr…

 4. Att man bara för att man tycker en sak i en fråga blir klassad som antingen höger eller vänster är trångsynt och fel. Att ge personer sådana stämplar för att de yttrat sina åsikter i en fråga handlar bara om att försöka misskreditera den personens åsikter genom att implicit tillföra personen åsikter som personen ifråga inte alls behöver ha. Genom att skrika höger eller vänser om någon som tycker något insinueras att denna personen även tycker andra saker som hör endera politiska sidan till, även då det absolut inte finns något fog för att så skulle vara fallet.

  Det är lika illa som att utan grund anklaga någon som är kritisk mot Israel för att vara antisemitisk och på så sätt misskreditera kritiken genom att associera kritikern till förintelsen.

  Jag hoppas verkligen att denna skrämseltaktik inte fungerar. Bli inte avskräckt från att säga din mening bara för att någon ropar höger, vänster eller antisemit efter dig.

  Vad är jag?

  ”Tänkande engagerade människor bör reflektera innan de sluter upp med terroristsympatisörer, som förespråkar förintelse av alla judar.” – Dag Selander

  ”Either you’re with us, or you’re with the terrorrists” – George Bush

  Det finns faktiskt alternativ, världen är inte binär.

  En vanlig misskrediteringstaktik mot israel-kritiker är till exempel att hävda att om man är kritisk mot Israels offensiv i Libanon så betyder det att man förespråkar Hizbollahs ideologi.

  Ett sådant binärt resonemang ger inte mycket utrymme för alternativ, det är trångsynt och intellektuellt destruktivt.

 5. Svar till tim:

  Om att Israel är ockupationsmakt i detta krig (det skrivs regelmässigt i vänsterartiklar och även iofta i media). Israel hade utrymt Gaza och ockuperar inte Libanon. Således är det irrelevant att påstå att Israel ockuperar Libanon. De flesta i Libanon ansåg innan kriget snarare att Hizbollah ockuperade det landet. Deras mål är att införa en religiös absolutistisk stat i det nu pluralistiska Libanon, samt naturligtvis att förinta Israel.

  Hizbolla startade vidare detta krig med en attack i Israel samt raketbeskjutning. (Copyriots inlägg i veckan kan rekomenderas.)

 6. Det är så oerhört smärtsamt det som sker i mellanöstern – det är som ett sår! Jag lärde mig verkligen då jag reste runt en längre tid i de områdena – för rätt länge sen i och för sig, ca tjugofem år sen – att det sannerligen inte finnns ens TVÅ sanningar utan en hel radda sanningar! Alltså verkligen diametralt motstridiga uppfattningar som varje individ kunde argumentera för i evigheter….var och en bär på sina erfarenmheter som i sin tur lett fram till handlingar….som utomstående kan man bara stå och känna en sorg över alla dessa människor som sitter fast i den här fruktansvärda konflikten….och man kan givetvis ”förstå” varje part….så gott man nu kan det som liten svensk…

 7. …och samtidigt som högern (OBS! – generalisering för att illustrera en poäng) drar upp ”vänsterns” ställningstagande för Hizbollah och andra terrorister med ytterst tveksam ideologi, så får den breda vänstern kritik för att INTE ta ställning för Hizbollah och andra ”frihetskämpar” från den lilla klick av vänstern som låter allra mest – personifierad av Andreas Malm kanske – och som faktiskt tar denna ställning.

  Vad vill ni i högern att vi ska göra? Är det enda sättet att ta ställning mot Hizbollahs antisemitiska våldsideologi att okritiskt heja på Israel? Jag blir så trött…

 8. Till Marcus,
  Håller med dig, världen är inte fyrkantig, men jag vidhåller att många inom vänstern är förvånansvärt enögda vad gäller mellanösternkonflikten. Jag begriper t ex inte varför Lars Ohly med ett enda litet ord nämner Hizbollahs gärningar (länk finns i inlägget). Helt otroligt. Däremot, menar han att ”Israel bör isoleras”, vilket är ganska grovt.
  Jag tycker att bergerliga debattörer är något bättre på att förklara varför de tycker som de gör.

 9. Det jag säger, Robert, är att det enda rimliga ställningstagandet är att fördöma övervåld och allehanda idiotier från båda sidor. Jag anser mig inte alls behöva ta ställning för någon sida, det är snarare min poäng att jag inte gör det, däremot hör jag krav från både vänster och höger på att jag ändå ”måste”.

  Personligen tycks du och jag alltså nå fram till samma slutsats i sakfrågan. Och jag vill dessutom hävda att större delen av såväl vänstern som högern upplever det helt omöjliga i att fälla dom om rätt och fel i den här komplexa konflikten.

  Tyvärr tenderar båda lägren att gräva ner sig och lyssna mest på den som skriker högst, Hizbollahkramare och Israelkramare alike – kan vi vara överens om den insikten också? I så fall vill jag be dig att inte göra generaliseringen baserad på ett begränsat urval gaphalsiga aktivister, att ”vänstern” okritiskt ställer sig bakom terroristerna. Det är lika lite sant som att högern är ett samlingsnamn för människor som kan ursäkta vilka barnamord som helst bara de sker i demokratins eller kapitalets namn och om barnen är araber eller i alla fall muslimer.

 10. Varken Lars Ohly eller hela vänsterpartiet är representativt för den svenska vänstern… men vi släpper det nu 🙂

  Jag ger dig en poäng att borgerliga debattörer lyckas bättre i argumentationen. Jag tror att det beror på följande:

  Den svenska ”lagomvänstern” har ett problemformuleringsprivilegum sedan länge. Detta i sin tur, tror jag, skapar en mängd missförstånd om det egentliga debattläget och rena felläsningar av åsiktsfloran. Det finns sällan (politisk/opinionsmässig) anledning för ”lagomvänstern” att ställa sig upp och skrika – de som hörs då, är avgrundsvänstern och ”högern”. Att vinna argumentationen mot ”USA är den store satan”-tyckarna är i ärlighetens namn inte särskilt svårt…

 11. Med risk för att bli långrandig, Marcus, så har jag knappt träffat en enda v- eller s-sympatisör, som inte per automatik sympatiserar med palestinierna eller deras allierade. Oavsett vem som har problemformuleringsprivilegiet, så är cemeterade åsikter ett problem. Ett samhälle mår bra av individer som tänker självständigt.

 12. Ja…hörni. Världen luktar illa nu. Vill inte låta allt för negativ 🙂 men håller ni inte med om att det är en väldig jobbig stämning nu. Det är mycket judar och muslim bråk. Jag är judinna. Många människor som sårar varandra nu. Vänner blir förbannade. Vänner sviker. En är jude och den andra är muslim och så en annan kristen. Så bestämmer vi oss för att inte prata Israel och Palestina. Men går det verkligen att undvika? Ska vi låtsas som att allt är bra? Det funkade inte till slut. I en tunnel närheten där jag bor har någon sprejat jude lika med nazist. Någon säger hur kan judar göra så. Jag säger men snälla säg inte judar. Judar? Jag förstår inte. Eller…vad ska jag säga? Jag förstår inte vad som händer. När blev jag som jude så fel? När blev min muslimska vän så fel? Varför har Stakka Bo Palsetina sjal på sig?
  Som barn satt jag och min bror som gisslan. Hizbollah tog oss i Iran under 80-talet. Jag och min bror. Min bror hade shorts på sig och vapen riktade i munnen. Ja, I munnen och han drägglade så mycket. Ingen av oss sa nåt. Vi lärde oss att vara tysta. Sedan avrättades den ena efter den andra i släkten av Hizbollah. Kropparna fick vi betala för. Varje kulhål kostade. I många år förblev vi tysta.
  Det gör så ont i mig när jag ser allt som händer.
  Finns det verkligen onda människor? Jag menar människor kan väl inte födas onda? Det är nåt väldig fel som händer där emellan. Tack för att bloggar finns. Man läser och man blir förbannad, ledsen, glad och ibland lär mig sig saker.

  Varma Hälsningar och hoppas att ni mår…ok

 13. Nej jag brukar inte skriva om det. Men jag kom tänka på allt när jag såg bilder från demonstrationen i Sthlm där folk bar plakat med porträtt av Sayeed Hassan Nasrallah. Så allt vänster pacifistisk…jag vet inte vad som jag hör allt för mycket av. Okunskap och dumhet.