Vänstern och rasismen


När jag var liten lekte jag och mina vänner med plastsoldater, replikor av andra världskrigets militärer. Jag ville hellre leka med nazi-soldaterna än de amerikanska, för att tyskarna hade ”häftigare” hjälmar. Mitt val var inte baserat på rationellt tänkande, å andra sidan var mitt val inte särskilt viktigt. Tyvärr gör många fortfarande i vuxen ålder orationella val, kanske beror det på dåliga bakgrundskunskaper eller möjligen på låsta positioner? Ibland känner vi oss tvingade att bygga vidare på våra luftslott, byter vi åsikt kanske hela grunden rasar?

I Malmö demonstrerade vänsteraktivister sida vid sida med Hizbollahanhängare, mot Israels bombningar av Libanon. Flera demonstranter hade plakat med hakkorsförsedda israelflaggor för att illustrera israelernas illgärningar. Vänstern som så vackert förespråkar internationell solidaritet, jämlikhet, det klasslösa samhället – demonstrerade tillsammans med sympatisörer för högerhänta terroristerna Hizbollah, vars ledare Hassan Nasrallah uttalat sig enligt följande:

”If they [the Jews] all gather in Israel, it will save us the trouble of going after them world wide”. (Tal vid en examensceremoni i Haret Hreik, Beirut, 22 oktober, 2002).

Mellanösternkonflikten är komplex till sin natur, och vi gör oss själva en otjänst genom att reservationslöst stödja den ena eller den andra sidan. Hur kommer det sig att vänstern så ofta demonstrerar mot Israel, trots att vi vet att motparten också utför blodiga illdåd? Varför fördömer Lars Ohly Israels agerande, utan att ens nämna Hizbollahs och deras raketattacker? Tänkande engagerade människor bör reflektera innan de sluter upp med terroristsympatisörer, som förespråkar förintelse av alla judar. Den här leken är på allvar.

Andra bloggar om: libanon, israel, mellanöstern, vänstern

Intressant


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tim
tim
14 years ago

”Hur kommer det sig att vänstern så ofta demonsterar mot Israel, trots att vi vet att motparten också utför blodiga illdåd?” Av den enkla anledningen att Israel är ockupationsmakt. Utan Israels ockupation – inga ”terrorangrepp” från vare sig palestinier, syrier eller libaneser. Detta vet du. Du spelar bara dum för att vinna retoriska poänger. För övrigt ser jag ingenstans i din text att du nämner de ca 450 döda civilia libaneserna, betyder det att du struntar i dessa dödsoffer? Ungefär så resonerar du i fallet Ohly. Terroristsympatisören är lika mycket du själv. Du blundar för vad som uppenbart är statsterrorism… Read more »

kenneth frisk
kenneth frisk
14 years ago

tim:
bara så du vet så räknas hizbollahmedlemmar som civila

Robert
14 years ago

Till Tim,
Vänstern kan mycket väl kritisera Israel utan att demonstrera tillsammans med rasister, och utan att negligera Hizbollahs skuld till konflikten.

Jag menar att vi inte reservationslöst bör stödja någon av parterna, vilket framgår av inlägget

Jag håller med dig om att Israel begått många illdåd, det är uppenbart för alla som följer nyheterna. Hizbollahs skuld till konflikten är emellertid nedtonad, även i s k borgerliga medier. Därför skrev jag mitt inlägg.

Mer om mina åsikter gällande konflikten Israel-Palestina i ett tidigare inlägg: http://www.frilans.tecknare.se/?p=118

Dag Selander
Dag Selander
14 years ago

”Tänkande engagerade människor bör reflektera innan de sluter upp med terroristsympatisörer, som förespråkar förintelse av alla judar. Den här leken är på allvar.”
Robert, så skulle det låta i mediabruset lite oftare. Världsopinionen inkl. svenska media ser på Israe med politiskt och religiöst korrekta glasögon. Det är lite svårt att förstå att journalistkåren – som när den fungerar ska stå för sanningen – kan prostituera sig så inpå ryggmärgen. Men det är ju andra krafter som styr…

Frank
Frank
14 years ago

Att man bara för att man tycker en sak i en fråga blir klassad som antingen höger eller vänster är trångsynt och fel. Att ge personer sådana stämplar för att de yttrat sina åsikter i en fråga handlar bara om att försöka misskreditera den personens åsikter genom att implicit tillföra personen åsikter som personen ifråga inte alls behöver ha. Genom att skrika höger eller vänser om någon som tycker något insinueras att denna personen även tycker andra saker som hör endera politiska sidan till, även då det absolut inte finns något fog för att så skulle vara fallet. Det är… Read more »

Magnus Andersson
14 years ago

Svar till tim:

Om att Israel är ockupationsmakt i detta krig (det skrivs regelmässigt i vänsterartiklar och även iofta i media). Israel hade utrymt Gaza och ockuperar inte Libanon. Således är det irrelevant att påstå att Israel ockuperar Libanon. De flesta i Libanon ansåg innan kriget snarare att Hizbollah ockuperade det landet. Deras mål är att införa en religiös absolutistisk stat i det nu pluralistiska Libanon, samt naturligtvis att förinta Israel.

Hizbolla startade vidare detta krig med en attack i Israel samt raketbeskjutning. (Copyriots inlägg i veckan kan rekomenderas.)

petra
petra
14 years ago

Det är så oerhört smärtsamt det som sker i mellanöstern – det är som ett sår! Jag lärde mig verkligen då jag reste runt en längre tid i de områdena – för rätt länge sen i och för sig, ca tjugofem år sen – att det sannerligen inte finnns ens TVÅ sanningar utan en hel radda sanningar! Alltså verkligen diametralt motstridiga uppfattningar som varje individ kunde argumentera för i evigheter….var och en bär på sina erfarenmheter som i sin tur lett fram till handlingar….som utomstående kan man bara stå och känna en sorg över alla dessa människor som sitter fast… Read more »

Marcus
Marcus
14 years ago

…och samtidigt som högern (OBS! – generalisering för att illustrera en poäng) drar upp ”vänsterns” ställningstagande för Hizbollah och andra terrorister med ytterst tveksam ideologi, så får den breda vänstern kritik för att INTE ta ställning för Hizbollah och andra ”frihetskämpar” från den lilla klick av vänstern som låter allra mest – personifierad av Andreas Malm kanske – och som faktiskt tar denna ställning.

Vad vill ni i högern att vi ska göra? Är det enda sättet att ta ställning mot Hizbollahs antisemitiska våldsideologi att okritiskt heja på Israel? Jag blir så trött…

Robert
14 years ago

Till Marcus,
Fundera istället på varför du anser dig behöva ta ställning i denna komplexa konflikt.

Marcus
Marcus
14 years ago

Det jag säger, Robert, är att det enda rimliga ställningstagandet är att fördöma övervåld och allehanda idiotier från båda sidor. Jag anser mig inte alls behöva ta ställning för någon sida, det är snarare min poäng att jag inte gör det, däremot hör jag krav från både vänster och höger på att jag ändå ”måste”. Personligen tycks du och jag alltså nå fram till samma slutsats i sakfrågan. Och jag vill dessutom hävda att större delen av såväl vänstern som högern upplever det helt omöjliga i att fälla dom om rätt och fel i den här komplexa konflikten. Tyvärr tenderar… Read more »

Robert
14 years ago

Till Marcus,
Håller med dig, världen är inte fyrkantig, men jag vidhåller att många inom vänstern är förvånansvärt enögda vad gäller mellanösternkonflikten. Jag begriper t ex inte varför Lars Ohly med ett enda litet ord nämner Hizbollahs gärningar (länk finns i inlägget). Helt otroligt. Däremot, menar han att ”Israel bör isoleras”, vilket är ganska grovt.
Jag tycker att bergerliga debattörer är något bättre på att förklara varför de tycker som de gör.

Marcus
Marcus
14 years ago

Varken Lars Ohly eller hela vänsterpartiet är representativt för den svenska vänstern… men vi släpper det nu 🙂 Jag ger dig en poäng att borgerliga debattörer lyckas bättre i argumentationen. Jag tror att det beror på följande: Den svenska ”lagomvänstern” har ett problemformuleringsprivilegum sedan länge. Detta i sin tur, tror jag, skapar en mängd missförstånd om det egentliga debattläget och rena felläsningar av åsiktsfloran. Det finns sällan (politisk/opinionsmässig) anledning för ”lagomvänstern” att ställa sig upp och skrika – de som hörs då, är avgrundsvänstern och ”högern”. Att vinna argumentationen mot ”USA är den store satan”-tyckarna är i ärlighetens namn inte… Read more »

Robert
14 years ago

Med risk för att bli långrandig, Marcus, så har jag knappt träffat en enda v- eller s-sympatisör, som inte per automatik sympatiserar med palestinierna eller deras allierade. Oavsett vem som har problemformuleringsprivilegiet, så är cemeterade åsikter ett problem. Ett samhälle mår bra av individer som tänker självständigt.

nj
nj
14 years ago

Ja…hörni. Världen luktar illa nu. Vill inte låta allt för negativ 🙂 men håller ni inte med om att det är en väldig jobbig stämning nu. Det är mycket judar och muslim bråk. Jag är judinna. Många människor som sårar varandra nu. Vänner blir förbannade. Vänner sviker. En är jude och den andra är muslim och så en annan kristen. Så bestämmer vi oss för att inte prata Israel och Palestina. Men går det verkligen att undvika? Ska vi låtsas som att allt är bra? Det funkade inte till slut. I en tunnel närheten där jag bor har någon sprejat… Read more »

nj
nj
14 years ago

Ber om ursäkt för jag lämnade felstavningar efter mig.
/n

Robert
14 years ago

Det du berättar om Hizbollah, att ni var tvugna att betala för att få tillbaka släktingarnas lik, låter fruktansvärt. Skriver du om dina upplevelser någonstans? Om inte, gör det.

nj
nj
14 years ago

Nej jag brukar inte skriva om det. Men jag kom tänka på allt när jag såg bilder från demonstrationen i Sthlm där folk bar plakat med porträtt av Sayeed Hassan Nasrallah. Så allt vänster pacifistisk…jag vet inte vad som jag hör allt för mycket av. Okunskap och dumhet.

Shahram omidi
Shahram omidi
14 years ago

JAg svär