Vänstern TROR inte på fusket

Den samlade vänsterrörelsen gick till attack mot den rapport som igår uppmärksammades av landets stora morgontidningar, rapporten som hävdar att ca 95% av svenskarna överutnyttjar eller kringgår de offentliga välfärdssystemen. Fusket graderades, ca 16% fuskade grovt, därefter en fallande skala, blott 5% hävdade att de aldrig överutnyttjat samhällets skyddsnät.

De flesta vänsterdebattörer förlöjligar undersökningen och menar att den är orealistisk, men de saknar sakliga argument, andra angriper repportens beställare, Svenskt näringsliv och Handelns utredningsinstitut. Man tror att rapporten är en propagandamegafon för “högern”, utredningen skulle skapa incitament att nedmontera välfärdsstaten.

Jag har svårt att tro att rapporten är ett falsarium, att kritisera och förlöjliga den är som att skjuta budbäraren. Istället borde vänstern ta till sig informationen, ty om alla fuskar eller småfifflar, är det tillika tillbörligt att ifrågasätta välfärdssystemen, som vänstern varit med att bygga upp. Vänstern borde fördöma fusket och anropa fler kontrollmekanismer, det är enda sättet att behålla den svenska bidragsmodellen.

Istället är det påfallande många inom vänstern som accepterar lättare form av fusk. Man lyfter fram siffran 16%, grovfuskarna, blott dessa anses vara riktiga fuskare, småfiffel ställer man sig likgiltig inför. Det anses vara berättigat att t.ex skaffa sig bättre vård genom kontakter, vilket iof är fullt acceptabelt i många länder. Men i Sverige förväntas vi ställa oss i kön. Lika för alla. Solidaritet. Många anser sig emellertid ha rätt att gå före, vilket vore oacceptabelt på ICA eller Systembolaget.

Vänstern har få kopplingar till arbetarklassen, de flesta radikala socialister är akademikar, t.ex socionomer, lärare, bibliotikarer, journalister etc. De anser sig stå över samhällets regelverk, och betraktar sig själva som en upplyst elit. Vänsterradikalerna tycker att de får går före i kön, även om detta strider mot den egna ideologin. Regelverken är skapade för de stora massorna, inte för dem själva. Och uppenbarligen beter sig större delen av det svenska folket likadant.

Det finns en offentlig politiskt korrekt sanning och så finns det en annan, mer praktisk sanning för alla och envar. Och det är detta problem som rapporten framförallt lyfter fram.

Siffran 95% förvånar mig inte alls. I min bekatskapskrets har jag stött på överutnyttjande och rent fusk, t.ex studera med a-kassa, vabba för att få ledigt, jobba med föräldrapenning eller sjukpenning, sjukpensionera sig fast man är arbetsför, åka på semester med pengar från socialtjänsten etc.

Vi har tyvärr alla tappat känslan för den gemensamma kassan, pengar som ska fördelas till folk som har det svårt. Det anses vara rimligt att småsnatta från landets spargris. Vi borde oroa oss över rapporten, ty den är skrämmande. Även om vi endast uppehåller oss vid siffran 16%, dvs de som fuskar grovt, så är det orimligt mycket.

Intressant? Andra bloggar om: samhälle, politik, bidrag, bidragsfusk, fusk, vänstern

<!– –>

Kommentarer

6 Responses to “Vänstern TROR inte på fusket”

 1. Anders Svensson on 2007, 10, 18 17:39

  Vad å tror inte? Jag har läst undersökningens som Fölster och Bergström baserar sig på. Det är frågan om att de ljuger rakt ut.

  Vanligaste anpassningen och enligt Fölster et consortes nåt som är fel: Att vi bygger på våra hus själva.

  Vanligaste fusket enligt undersökningen: Att vi hyr lägenhet utan giltigt kontrakt i andra hand.

  Det är ju bara trams de har som underlag för sin debattartikel. Det är båg och propaganda från start till slut.

 2. Robert on 2007, 10, 18 18:41

  Anders Svensson,
  Man måste väl vara fackman för att bygga hus, och man får inte hyra ut lägenheter i andra hand utan tillstånd.

  Det är inte jag som skrivit lagarna. Ska medborgarna själva bestämma vilka lagar som ska följas och vilka man kan bryta emot?

  Det intressanta är att undersökningen GRADERAR fusket, och de 16% som fuskar grovt, de fuskar verkligen grovt, det kommer du inte ifrån.

 3. Suddegubben on 2007, 10, 20 23:07

  Hej Robert!
  Generalisering är farligt, men enkelt att ta till för att skapa opinion och reaktioner. Ex aver jag texten ” Vänsterradikalerna tycker att de får går före i kön,……. större delen av det svenska folket likadant”
  Jag vill understryka att jag är varken vänster eller höger inriktad, utan anser att idagsläget så har den politiska makteliten fjärmat sig från pöbeln att politikernas främsta jobb är att dupera väljarna, oavsett färg. MEN det är inte därför jag skriver nu, utan fusk med bidrag är inte acceptabelt, det är vi överens om. Definitionen av begreppet fusk måste vi vara överens om. Jag skulle kunna hävda i min undersökning att det är fusk av dig som egenföretagara att använda utrustning i ditt företag utanför arbetstid. “Otillbörligt utnyttjande av företagets resurser.”
  Skulle du då köpa en exakt likadan utrustning för privat ändamål för att undvika “fusk” stämpeln.
  Att köpa en utredning rakt av, utan att titta på vad den innehåller i praktiken, ställa sig på barrikaderna och skrika “öka kontrollerna” eller “sänk avgiften” är att spela propagandaministeriet i händerna. Men visst, vi borde oroa oss för trenden att det accepteras mer fusk för egen vinning. Det jag tolkar av samhällsutvecklingen i dag är att ” Makt och pengar berusar, mycket vill ha mer.”Då drar sig inte kreti och pleti för att ” “tänja” på gränserna.
  DET tär på vår gemensamma kassa. Har du några egna ideer för att lösa problemet eller är du bara ute för att provocera ?!

  Man får bygga hus/stuga utan att vara fackman, men arbetet skall vara fackmannamässigt utfört. Vissa jobb måste vara granskade och godkända av fackman. Vad beträffar andrahandskontrakt se http://www.swedbank.se/sst/inf/out/infOutWww1/0,,2795,00.html
  mvh
  /Suddegubben

 4. Robert on 2007, 10, 20 23:34

  Suddegubben,
  Det är det som är det fina med den här undersökningen/boken – den graderar överutnyttjandet – från grovt fusk till småmygel. Sen är det upp till var och en att ta ställning.

  Undersökningen har inte påverkat mitt sätt att se på saken, jag har länge tyckt att staten är för frikostig med stöd, bidrag och ersättningar. Där skiljer vi oss åt åsiktsmässigt. Dessutom uppmanar systemet nästan till fusk, jag orkar aldrig lära mig alla föräldrapennings-regler, vab-dagar och allt vad det heter. Skulle inte ha en aning om jag någongång bryter mot någon regel.

  Apropå makt & pengar. Det är en mänsklig drift att vilja ha mer. Nej, jag har ingen lösning på detta, förutom att bejaka det, ty samma strävan kan få folk att göra goda saker, t.ex bygga företag som ger 10,000-tals människor jobb, försörjning och en trygg tillvaro.

 5. Robin Hood on 2007, 10, 23 01:06

  Vänstern tror att vi lever i en utopi där människor är automatiskt hederliga och altruistiska och att välfärdsstaten är immun mot korruption och “tragedy of the commons”. Säkerligen en trevlig illusion för socialisterna, men så mycket mer är det inte.

 6. noctivagus on 2007, 10, 23 13:58

  Det lustiga är att vänstern kallar sig för arbetarpartier. Ska man vara ärlig borde dom kalla sig för bidragspartier för moderaterna har gjort mer för “arbetare” än vänstern.
  Och med tanke på att vänsterpartiet vill skaffa mer jobb inom ofentlig sektor visar man på hur duktig man är på att dölja bidragsberoende.

Få nya artiklar direkt i mailen!