I väntan på Europas förenade stater

Det har läckt uppgifter från EU-kommissionen, om krav på att alla EU-länder ska införa euron fram till år 2025, samt att Bryssel ska ha mer inflytande över medlemsländernas statsbudget. Uppgifterna har delvis dementerats, men de följer den nya politik som bl.a Frankrikes nya president Macron framfört, om att stärka samarbetet och eurogruppen.

Brexits efterdyningar har uppenbarligen lett kommissionen till antagandet att EU måste stärkas för att inte falla sönder helt. Så istället för att lätta på regelverken och överstatligheten – så som britterna krävde – så väljer man istället att förstärka dem.

Sverige är ett av de EU-änder som inte har Euron som valuta, följt av Danmark, Polen, Ungern, Tjeckien, Kroatien, Bulgarien, Rumänien, samt Storbritannien som är på väg att lämna unionen.

Det vore ett mästerstycke att ena dessa länder i en fungerande monetär union. Länder som exempelvis Sverige och Bulgarien skiljer sig en hel del vad gäller ekonomi, finanspolitik och BMP. Eurosamarbetet har inte fungerat särskilt väl hittills, där vissa länder hamnat i närmast permanenta kriser, utan möjlighet att ta sig ur. Vad kommer att hända när ännu fler länder blir delaktiga, och skillnaderna i den ekonomiska kulturen blir ännu större?

Sveriges naturliga allierade inom EU är Norden och Storbritannien, och delvis Tyskland. Flera av dessa länder står utanför valutaunionen, och Norge är inte ens med, och snart inte heller Storbritannien. Sverige kommer att bli mer ensamt i en dylik union, och får svårare att hävda sig. Och införandet av Euron kan mycket väl resultera i en folkomröstning om att lämna EU, så som skedde i Storbritannien.

Av Visegradgruppen, Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien, är det bara de sistnämnda som infört euron. Och dessa länder har mer än en gång satt sig på tvären gentemot centralmakten i Bryssel, de är något av unionens bråkmakare. Hur kommer Budapest, Prag och Warszawa att ställa sig i frågan? Även här kan krav resas på utträde.

Och då har jag inte ens berört utvecklingen av den ekonomiska krisen i Grekland, bankproblemen i Italien och Tyskland, samt migrationskrisen. Dessa fyra problemområden kan också påverka EU-samarbetet och medborgarnas attityder över tid.

Det fanns tider då EU-politikerna arbetade med att utvidga unionen och skapa vettiga samarbeten. Optimismen är bortblåst, nu handlar det bara om att rädda unionen – till varje pris – kosta vad det kosta vill.

 

 

 

Liknande artiklar

 • Adelsohn och Billström på HandelskammarenAdelsohn och Billström på Handelskammaren Nyss hemkommen från bloggarfrukost på handelskammaren, där temat för dagen var konjunkturen och framtiden för Stockholm. Slipslöse, charmige Ulf Adelsohn (m) och affärsmässiga, pålästa Annika Billström (s) var på plats med kommentarer och […]
 • Sommaren då euron imploderade?Sommaren då euron imploderade? Det europeiska valutasamarbetet håller på att haverera. Vid det här laget har de flesta insett att euron inte fungerar som det var tänkt. Land efter land söker nödlån, snart sitter halva Europa fast i en rävsax som de knappast kan ta sig […]
 • EU:s migrationslagar gäller inte allaEU:s migrationslagar gäller inte alla Jag är sent på den här bollen, flera andra har skrivit om ämnet, men det kan vara värt att nämna igen. Det finns sedan länge utarbetade lagar kring migration inom EU. För att stanna mer än 3 månader i ett annat EU-land så måste man […]
 1. Hej.

  EUSSR, inte Europas Förenta Stater.

  Om EU varit skapat, organiserat och uppbyggt med USA som förlaga hade vi inte haft de problem vi nu har, olika valutor eller ej.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Bara att hålla med!

  (Tack för notisen om hur Visegradländerna har gjort. Tänkte just slå upp det.)

  Rikard:
  Ja, det är en utmärkt förkortning! Hur skall vi uttala det? Sovjeteuropa? Europas socialistiska stater?