Varför invaderade Putin Ukraina?

Ja, man kan verkligen fråga sig varför Putin invaderade Ukraina. De hade redan tillgång till Krim-halvön, och hyrde stora flottbaser där. I praktiken kontrollerade de redan området.

Nu fick man istället stora delar av världen emot sig, blev utsatt för en handelsbojkott, samt förlorade en granne. Ukraina blir allt mer västorienterat och missnöjet mot Ryssland växer.

Ryssland har förlorat enorma summor på äventyret i Ukraina. De har blivit ovänner med tidigare allierade, de har tappat i anseende i världen, det ryska folket har blivit fattigare och fått sämre levnadsstandard.

Dessutom – som om allt detta inte räckte – så har oljepriset sjunkit rejält. Och eftersom en stor del av Rysslands intäkter kommer från oljan, så slår även detta hårt mot den redan slagna ekonomin.

Nu eskalerar istället NATO sina aktiviteter runt Rysslands gränser, för att hjälpa de gamla sovjetrepublikerna undan den arga björnen. Och det blir de amerikanska vapenföretagen som tjänar pengar på eskaleringen, för nu ska det rustas och byggas robotsköldar och allt möjligt. Och det är dessutom amerikansk olja som säljs billigt nu och dumpar marknaden, där gamla oljebrunnar får nytt liv med ny teknik.

Har Putin haft maximal otur? Har han räknat fel? Vad är hans plan? Har han någon plan?

Skribenten bakom Avancemang lanserar sin första bok

För dig som gillar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Ja, varför orsakar man obalans i ett land där USA lovat att sätta kärnvapen i? Nämligen så var det så att USA ville att Ukraina går med i Nato, så dem störtade den dåvarande presidenten som var ryssvänlig. Googla upp det för mer info. Efter det så insåg ryssarna vad som höll på att hända och om Ukraina går med i Nato och har amerikanska missiler samt kärnvapen riktade mot ryssarna så kan USA styra hela den geopolitiska världen där Ryssarna blir underbemannade. Krimhalvön är Ryssdominerad så det var en enkel måltavla för Putin eftersom ifall en RIKTIG omröstning skulle ta plats och inte en som ryssarna påstod var riktig så hade majoriteten lätt röstat för ryssarna eftersom som sagt så är den ryssdominerad. Där har du ditt svar, bägge sidor är att klandra och Ryssland stod inför en dilemma men ännu en gång så hamnar ett land i vägen för USA:s plan att dominera världen. Själv så tycker jag lösningen är att få med Ryssarna i Nato och Putin får väl utöka samarbetet med dem.

  2. Ukraina är ett självständigt land, erkänt av Ryssland och världssamfundet, de kan ingå i vilka försvarsallianser de vill. Ryssland hade synpunkter på detta – det har vi sett – men det blev inget vidare – det har vi också sett. Mot bakgrund av allt elände som hänt ryssarna efteråt, så kanske det hade varit bättre att låta Ukraina gå med i NATO?

  3. Min teori är att det gick dåligt i Ryssland och Putin sökte något att skylla på. Nu när omvärlden är emot dem kan Putin säga “Det är omvärldens fel att det går dåligt”.
    Samma princip gälle Kuba. De kan skylla på USAs bojkott.