Varför krigar Ryssland i Georgien – egentligen?


1) Ryssland vill tämja små kaxiga grannländer som låter sig influeras av väst. Ett NATO-medlemskap är inte att tänka på. Sticker ni upp får ni spö, är budskapet. Detta verkar vara en vanlig förklaring i media.

2) Ryssland vill visa musklerna gentemot USA, EU m.fl. Med oljepengarna har de återigen blivit en stormakt att räkna med. Också en vanlig förklaring.

3) Allt handlar om oljan. Som vanligt. Detta poängteras framförallt av vänsteranhängare. Som vanligt.

4) Georgien vill inte ge Sydossetien självständighet. Och Ryssland hjälper de frihetstörstande Sydossetierna mot Georgierna. En lite mer nyanserad bild som sprids lite varstans.

5) Ryssland hjälper Sydossetierna – och det med rätta – men Ryssland har själviska motiv. Vg gå till nr 1, nr 2 eller nr 3. Denna variant har jag inte stött på någonstans.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, konflikt, krig, Georgien, Ryssland. Läs mer i SvD, DN, AB, Exp.


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

31 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

Nyanserad och nyanserad… Konflikten är gammal, och kriget går tillbaka till början av 90-talet när varken Georgien eller utbrytarstaten var demokratisk. Alltså är det svårt att påstå att kraven på självständighet har demokratisk grund.

Så visst gör Georgien fel när man inte genomför demokratiska omröstningar om frågan, för att kolla om staten verkligen VILL vara självständig eller inte. Men Ryssland gör fullständigt tvärfel när dom invaderar Georgien. Att Ryssland skulle ”hjälpa dom frihetstörstande ossetierna” är fullständigt absurt. Rysslands ledning är helt ointresserat av någon folkgrupps frihet. Hade dom varit det hade dom satt pressen bakom folkomröstning, inte invaderat.

Robert
12 years ago

Lennart,
”Nyanserad” kanske inte var det rätta ordet. Kommer inte på något bättre, ”komplex” kanske?

Rutger
Rutger
12 years ago

The Russo-Georgian War and the Balance of Power August 12, 2008 By George Friedman Related Special Topic Pages Crisis in South Ossetia U.S. Weakness and Russia’s Window of Opportunity The Russian Resurgence Kosovo, Russia and the West The Russian invasion of Georgia has not changed the balance of power in Eurasia. It simply announced that the balance of power had already shifted. The United States has been absorbed in its wars in Iraq and Afghanistan, as well as potential conflict with Iran and a destabilizing situation in Pakistan. It has no strategic ground forces in reserve and is in no… Read more »

Rutger
Rutger
12 years ago

”Rysslands ledning är helt ointresserat av någon folkgrupps frihet. Hade dom varit det hade dom satt pressen bakom folkomröstning, inte invaderat.”

Eller gett Tjetjenien frihet. Ryssland lämnar mycket att önska.

jörgen
12 years ago

Jag tror Ryssland vill ha det så här: ”Hej, vi tänkte att ni där skulle kunna styra det här landet. Ni skulle aldrig klara er i fria val, så vi tänkte ge er militärt stöd så att ni kan ha makten. Ni bör dock komma ihåg att vi kunde valt vilka klantar som helst till det jobbet. Ni kan se det lite grann som om ni vunnit på lotteri. För att just ni ska vara de som får chansen, så tänkte vi ta en liten avgift, på säg 80% av era nationella inkomster. Kom ihåg, det blir mycket över till… Read more »

Rutger
Rutger
12 years ago

”Jag tror Ryssland vill ha det så här: “Hej, vi tänkte att ni där skulle kunna styra det här landet. Ni skulle aldrig klara er i fria val, så vi tänkte ge er militärt stöd så att ni kan ha makten. Ni bör dock komma ihåg att vi kunde valt vilka klantar som helst till det jobbet. Ni kan se det lite grann som om ni vunnit på lotteri. För att just ni ska vara de som får chansen, så tänkte vi ta en liten avgift, på säg 80% av era nationella inkomster. Kom ihåg, det blir mycket över till… Read more »

jörgen
12 years ago

Inringning är det ju bara om man inte tror på det öppna samhället. Det är ju en ingen sammansvärjning mot Ryssland, utan länder som blir mer öppna och demokratiska.

Och Ryssland vill inte vara ”inringat” av sådana länder. Utan av andra statsskick.

Rutger
Rutger
12 years ago

Att USA vill ha med vartenda före detta sovjet land i Nato är väl en fråga om inringning? Polen, Tjeckien, Litauen, Estland, Lettland, Finland och nu senast, Georgien som ansöker om Nato medlemskap. Spridande utav demokrati och välstånd är en sak, men Nato är en försvars allians, ledd av USA. Klart som fan att ryssarna inte vill ha en hög med nato länder på tröskeln. Därför är Rysslands agerande helt logiskt.

jörgen
12 years ago

Om Ryssland hade varit fritt och demokratiskt hade Nato inte behövt finnas, och om det hade behövts, så hade Ryssland varit med i Nato! Du skriver att Rysslands agerande är helt logiskt. Javisst är det det utifrån deras subjektiva psykologiska föreställningsvärld. Men i väst tror vi ju mer på objektiva värden. Ett öppet samhälle vid Rysslands gräns upplevs som ett hot av Ryssland, och skulle vi inrätta oss efter den ryska regimens föreställningsvärld skulle vi låta Ryssland styra hela Europa och sedan världen, så att de kan känna sig säkra och okränkta. Det finns liksom ingen naturlig gräns, annan än… Read more »

Rutger
Rutger
12 years ago

”Om Ryssland hade varit fritt och demokratiskt hade Nato inte behövt finnas, och om det hade behövts, så hade Ryssland varit med i Nato!” Sverige är väl ändå fritt och demokratiskt (nåja), men vi är inte med i nato!?! Du blandar ihop begreppen. ”Ett öppet samhälle vid Rysslands gräns upplevs som ett hot av Ryssland” En USA ledd försvarsallians, som skapades under kalla kriget MOT dåvarande sovjetunionen, vid rysslands gräns, är självklart något som Ryssarna borde oroa sig för. Att inte göra det vore synnerligen naivt. Och sedan så är Rysslands agerande, rent militäriskt, logiskt. Det visar att Ryssland åter… Read more »

jörgen
12 years ago

>Ryssland är faktiskt precis det land man skulle kunna tänka sig ta
> över världen, men det är ingenting aktuellt just nu. Får vi hoppas.

På förekommen anledning, hur mycket tycker du är ”lagom”. Uppenbarligen ingår Georgien i det du kan tänka dig ge bort??

Rutger
Rutger
12 years ago

Om du på allvar tror att Ryssland kommer att annektera hela Georgien, så lever du kvar i den tid då sovjet gick in i Tjeckien. Jag är faktiskt beredd att sätta pengar på att Georgien kommer att förbli självständigt efter den här konflikten.

Samtidigt måste jag fråga, har inte Osseterna och Abchazerna rätt till självständighet. Det verkar vara någonting du ger blanka fan i.

Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

”Du skriver att Rysslands agerande är helt logiskt.”

Det ar det. Om man ser du ur synpunkten om vad som ar bast for Putin och hans kompisar.

Sett ur synpunkten for vad som ar bast for det ryska folket, ar uppforandet givetvis fullstandigt ologiskt.

”Inringandet” av Ryssland av allt mer demokratiska stater ar bra for det Ryska folket, eftersom det ar daligt for Ryska diktatorer.

Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

”Sverige är väl ändå fritt och demokratiskt (nåja), men vi är inte med i nato!?! Du blandar ihop begreppen. ” Jorgen havdade aldrig att alla demokratiska lander ar med i Nato. ”En USA ledd försvarsallians, som skapades under kalla kriget MOT dåvarande sovjetunionen, vid rysslands gräns, är självklart något som Ryssarna borde oroa sig för. Att inte göra det vore synnerligen naivt.” Varfor det? Du verkar tro att Nato avser att invadera Ryssland. Du verkar likstalla en forsvarsallians mellan lander som mestadels ar demokratiska och en aggresiv diktatur. Hur kommer det sig att du likstaller dessa totalt vasenskilda saker? ”Jag… Read more »

Rutger
Rutger
12 years ago

Nu har Regebro entrat scenen. Nu blir det bataljer. ”Det ar det. Om man ser du ur synpunkten om vad som ar bast for Putin och hans kompisar. Sett ur synpunkten for vad som ar bast for det ryska folket, ar uppforandet givetvis fullstandigt ologiskt.” Det var ungefär det jag menade. I militär synvinkel. ”Jorgen havdade aldrig att alla demokratiska lander ar med i Nato.” Han påstod att om Ryssland var demokratiskt och det fanns ett behov för nato så skulle Ryssland vara med. Uppenbarligen är det ett kriterium för att vara fri och demokratisk. ”Varfor det? Du verkar tro… Read more »

Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

”Han påstod att om Ryssland var demokratiskt och det fanns ett behov för nato så skulle Ryssland vara med. Uppenbarligen är det ett kriterium för att vara fri och demokratisk.”

Nej, det slutsatsen kan du inte dra.

”Så vitt jag vet så har jag inte påstått att nato avser att invadera Ryssland. ”

Du pastar ju att Nato ar ett hot mot ryssarna, sa indirekt har du det. Jag tror problemet har ar att du sager ”Ryssarna” nar du menar Putin. 🙂

”Där har mycket klenare casus bellin rättfärdigat invasioner.”

Jasadu.

Rutger
Rutger
12 years ago

”Nej, det slutsatsen kan du inte dra.” Jaha. Det gick inte 🙁 ”Du pastar ju att Nato ar ett hot mot ryssarna, sa indirekt har du det. Jag tror problemet har ar att du sager “Ryssarna” nar du menar Putin.” Med tanke på den politik som Ryssland för så är det ganska dumt att påstå att nato inte äventyrar den, men jag tror inte att de kommer att invadera Ryssland än på ett tag. Och jag säger ”ryssarna” när jag menar den ryska makteliten. De är väl också ryssar, och de är de som har makten. Det vill säga så… Read more »

Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

”Jaha. Det gick inte” Inte om man skall ta hänsyn till logikens regler iaf. Men du är såklart fullt fri att vara ologisk om du vill. 🙂 ”Med tanke på den politik som Ryssland för så är det ganska dumt att påstå att nato inte äventyrar den,” Nu sa du inte det, du sa ”ryssarna” vilket för mig implicerar ryska folket. Och Nato är inte ett hot mot det ryska folket. Det är ett hot mot den politik som rysslands ledning för, men eftersom den politiken är diktatorisk så är det BRA att NATO hotar den politiken. På dig lät… Read more »

Rutger
Rutger
12 years ago

”Inte om man skall ta hänsyn till logikens regler iaf. Men du är såklart fullt fri att vara ologisk om du vill.” Jag känner mig böjd att undra om du inte skulle kunna utveckla det där en smula. Men okej. ”Nu sa du inte det, du sa “ryssarna” vilket för mig implicerar ryska folket. Och Nato är inte ett hot mot det ryska folket. Det är ett hot mot den politik som rysslands ledning för, men eftersom den politiken är diktatorisk så är det BRA att NATO hotar den politiken. På dig lät det som om det var dåligt.” Tja,… Read more »

Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

Ja. Men eftersom den politiken är diktatorisk och allmänt dålig, så tycker jag det är en bra sak. Du låter fortfarande som du tycker det är en dålig sak.

Rutger
Rutger
12 years ago

Jag tycker att det är en dålig sak, att nato växer.

Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

Du vägrar att uttala dig klart och tydligt i saken, vilket bara kan tolkas som att du stöder Rysslands totalitära politik, men inser att du inte kan säga det rakt ut utan att avslöja dig själv som antidemokrat. Så därför avslöjar jag härmed dig som antidemokrat, så slipper du gömma dig.

Robert
12 years ago

Skön kommentar Lennart!
Realpolitik handlar ofta om att välja det minst dåliga alternativet, och här är Reid ute och cyklar i både djupt och grumligt vatten.

En misstro mot USA och Nato innebär inte att man ska ta parti för halvtotalitära stater – för då har man ju valt det sämsta alternativet, istället för det näst sämsta…

Rutger
Rutger
12 years ago

Jag stöder Rysslands agerande i Georgien, om det är det du menar.

Rutger
Rutger
12 years ago

”Så därför avslöjar jag härmed dig som antidemokrat, så slipper du gömma dig.”

Våra åsikter om demokrati går helt klart isär.

Robert
12 years ago

Rutger,
I Ryssland blockeras oppositionen från media, och Putins ungdomförbund (kallad putinjugend) håller gatorna fria från oppositionella politiker. Demokratin i Ryssland är lika med noll. Är det där din uppfattning går isär?

Dessutom finns en osund sammanblandning av näringsliv och politik, korruption, hotfull attityd mot grannländer, motstånd mot homosexuella, judar och andra minoriteter. Journalister hotas, i praktiken är media censurerat, internet avlyssnat, de mänskliga rättigheterna respekteras inte etc etc etc.

USA med alla sina fel och brister är nog bättre än Ryssland. Du har valt fel häst, Reid.

Lennart Regebro
Lennart Regebro
12 years ago

Nej, jag menar det jag säger. Till skillnad från dig, som bara implicerar det du menar hela tiden. Som det här till exempel: ”Våra åsikter om demokrati går helt klart isär.” Eftersom jag tycker att demokrati är bra, så innebär detta att du tycker det är dåligt. Men istället för att säga det rakt ut, så implicerar du det bara. Jag tycker det är ett lustigt sätt att debattera på. Kan du förklara varför du gör det? Jag gissar att det är för att du inte vågar stå för dina åsikter, men jag är inte helt säker. Hur som helst,… Read more »

Rutger
Rutger
12 years ago

Först svarar jag på Lennart: Jag anser också att demokrati är bra, och att den bör utökas till att gälla ekonomin. Vid ekonomin så stannar dagens folkstyre tvärt, och det är någonting man bör ändra på. Om du anser att demokrati är bra, så är det en punkt vi är överens på. Att du sedan automatiskt kallar mig antidemokrat för att jag stöder ett totalitärt lands agerande, är där vi går isär. ”Hur som helst, att du stödjer en diktaturs olagliga invasion av ett grannland är ännu ett bevis för att du är antidemokrat.” Invasionen är rättfärdig, då dess syfte… Read more »

Rutger
Rutger
12 years ago

”I Ryssland blockeras oppositionen från media, och Putins ungdomförbund (kallad putinjugend) håller gatorna fria från oppositionella politiker. Demokratin i Ryssland är lika med noll. Är det där din uppfattning går isär?” En oroande utveckling. Det är inte där min uppfattning går isär. ”Dessutom finns en osund sammanblandning av näringsliv och politik, korruption, hotfull attityd mot grannländer, motstånd mot homosexuella, judar och andra minoriteter. Journalister hotas, i praktiken är media censurerat, internet avlyssnat, de mänskliga rättigheterna respekteras inte etc etc etc.” Illa, illa, illa. Tolerans är kärnan i ett rättvist samhälle. ”USA med alla sina fel och brister är nog bättre… Read more »

Robert
12 years ago

Reid,
”Bättre än Ryssland, men inget riktigt föredöme”.

Ja, just det. Dessutom utövas stor makt regionalt i USA, genom val av guvenörer och andra folkrepresentanter. Om jag inte missminner mig så utnämnde Putin dessa poster själv i Ryssland. Vi kan hitta många fel i USA, särskilt under Bush-eran, men skillnaden gentemot Ryssland är ganska stor. USA är helt enkelt ett mycket mer demokratiskt land.

Rutger
Rutger
12 years ago

Då kan man säga att vi är överens. På den punkten.