Varför vill Reinfeldt inte förändra arbetsrätten?


Det påstådda bråket mellan Bildt och Reinfeldt handlade om eventuella justeringar av arbetsrätten. Reinfeldt menade att alliansmanifestet står fast, arbetsrätten ska inte förändras, medan Bildt enligt journalisterna påpekade att arbetsrätten på sikt borde omformas.

Bildt dementerade senare bråket, vi vet alltså inte vad som är sant, och själva konflikten är inte särskilt intressant. Vad som däremot är intressant är just frågan om arbetsrätten, som i Sverige regleras av kollektivavtalen, vilka förhandlats fram av framförallt LO under årens lopp.

När jag pratar med småföretagare är det framförallt arbetsrätten som sätter käppar i hjulen för expansion och nyanställningar. Många vågar inte ta steget att anställa, eftersom de är rädda för felrekryteringar, medarbetare som man sedan inte kan bli av med. Småföretagarna riskerar sina egna pengar och sitt livsverk, därför blir många småföretag aldrig stora, eller åtminstone inte stora tillräckligt snabbt för att de ska främja sysselsättningen. Det krävs mod och vilja för att lyckas, egenskaper som inte alla besitter.

Nåväl, om alliansen inte ska göra något åt arbetsrätten, då sitter småföretagen fortfarande kvar i samma lilla båt, och den entreprenörsanda som Sverige så innerligt behöver falnar. Om blott de djärva och viljestarka förmår driva företag kommer många goda idéer aldrig att förverkligas.

Samtidigt är det politiskt självmord att ta strid med LO om kollektivavtalen; facket trampar redan upp en massa damm och riktar ilskna blickar mot Rosenbad.

Vad göra?

Ibland kan de enklaste lösningar vara de bästa. Jag har noterat att alliansen är positiva till att ta bort kravet på flera uppdragsgivare för att erhålla f-skattesedel. Det låter givetvis rimligt, inom många branscher är det kotym att blott ha en kund av marknads- eller konkurrensmässiga skäl. Detta är inte tillåtet i Sverige idag. En enskild näringsidkare med f-skattesedel måste ha flera uppdragsgivare.

Om kravet tas bort är det fritt fram att bygga upp företag där alla medarbetare har f-skattesedel, då kringgår man alla kollektivavtal. Det krävs blott en mindre justering av våra folkvalda för att arbetsrätt och kollektivavtal ska rasa ihop som ett korthus.

Vad finns det för faror och möjligheter med detta scenario? Vänstern menar givetvis att ändringen av f-skattesystemet kommer att skapa kaos på arbetsmarknaden, företagen kan sparka sina medarbetare när de vill, tvinga dem att arbeta 12 timmar om dagen utan semester etc etc.

Med riskern är tudelad. Vad händer med företagen om medarbetarna inte kommer till jobbet en morgon? Det finns inga lagar som reglerar när en frilansare ska infinna sig på kontoret. Det vore givetvis en fullständig katastrof för företaget, det tar flera månader att rekrytera och lära upp nya medarbetare, under den tiden finns det risk för att firman går i konkurs. Därför måste arbetsgivaren och f-skatte-medarbetarna skriva kontrakt med varandra. Allt börjar om från början, man reglerar arbetstid, ledighet etc – utifrån de bägge parternas behov.

Härigenom har alliansen vunnit en hel del, dels försvagas LO och socialdemokratin, dels blir det lättare för företagen att anställa, och dels får vi en transparent skatteinformation, där dolda avgifter plötsligt blir extremt påtagliga i deklarationen. Plötsligt inser medborgarna att de betalar 60% av sin lön i skatt plus 25% moms på allt de behagar konsumera. Reformen skulle även ge medborgarna en större ekonomisk frihet då de kan dra av inköp som är relaterade till arbetet. De kan också om de vill arbeta hos fler uppdragsgivare, öka eller minska arbetstiden, beroende på intäkterna och utformningen av kontrakten.

Fackföreningar eller andra intresseorganisationer kommer att finnas och behövas även i detta framtidscenario, dels för att hjälpa medlemmarna att formulera och tolka arbetskontrakten och dels med rättslig hjälp ifall företagen missköter sina åtaganden. Det som fackföreningar egentligen ska syssla med.

Och givetvis ska vi ha en lagstadgad minimlön, vilket vi inte har i Sverige idag.

Andra bloggar om: samhälle, politik, skatter, arbetsrätten, fackföreningar, F-skatt, intressant


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag