Varför vill Reinfeldt inte förändra arbetsrätten?


Det påstådda bråket mellan Bildt och Reinfeldt handlade om eventuella justeringar av arbetsrätten. Reinfeldt menade att alliansmanifestet står fast, arbetsrätten ska inte förändras, medan Bildt enligt journalisterna påpekade att arbetsrätten på sikt borde omformas.

Bildt dementerade senare bråket, vi vet alltså inte vad som är sant, och själva konflikten är inte särskilt intressant. Vad som däremot är intressant är just frågan om arbetsrätten, som i Sverige regleras av kollektivavtalen, vilka förhandlats fram av framförallt LO under årens lopp.

När jag pratar med småföretagare är det framförallt arbetsrätten som sätter käppar i hjulen för expansion och nyanställningar. Många vågar inte ta steget att anställa, eftersom de är rädda för felrekryteringar, medarbetare som man sedan inte kan bli av med. Småföretagarna riskerar sina egna pengar och sitt livsverk, därför blir många småföretag aldrig stora, eller åtminstone inte stora tillräckligt snabbt för att de ska främja sysselsättningen. Det krävs mod och vilja för att lyckas, egenskaper som inte alla besitter.

Nåväl, om alliansen inte ska göra något åt arbetsrätten, då sitter småföretagen fortfarande kvar i samma lilla båt, och den entreprenörsanda som Sverige så innerligt behöver falnar. Om blott de djärva och viljestarka förmår driva företag kommer många goda idéer aldrig att förverkligas.

Samtidigt är det politiskt självmord att ta strid med LO om kollektivavtalen; facket trampar redan upp en massa damm och riktar ilskna blickar mot Rosenbad.

Vad göra?

Ibland kan de enklaste lösningar vara de bästa. Jag har noterat att alliansen är positiva till att ta bort kravet på flera uppdragsgivare för att erhålla f-skattesedel. Det låter givetvis rimligt, inom många branscher är det kotym att blott ha en kund av marknads- eller konkurrensmässiga skäl. Detta är inte tillåtet i Sverige idag. En enskild näringsidkare med f-skattesedel måste ha flera uppdragsgivare.

Om kravet tas bort är det fritt fram att bygga upp företag där alla medarbetare har f-skattesedel, då kringgår man alla kollektivavtal. Det krävs blott en mindre justering av våra folkvalda för att arbetsrätt och kollektivavtal ska rasa ihop som ett korthus.

Vad finns det för faror och möjligheter med detta scenario? Vänstern menar givetvis att ändringen av f-skattesystemet kommer att skapa kaos på arbetsmarknaden, företagen kan sparka sina medarbetare när de vill, tvinga dem att arbeta 12 timmar om dagen utan semester etc etc.

Med riskern är tudelad. Vad händer med företagen om medarbetarna inte kommer till jobbet en morgon? Det finns inga lagar som reglerar när en frilansare ska infinna sig på kontoret. Det vore givetvis en fullständig katastrof för företaget, det tar flera månader att rekrytera och lära upp nya medarbetare, under den tiden finns det risk för att firman går i konkurs. Därför måste arbetsgivaren och f-skatte-medarbetarna skriva kontrakt med varandra. Allt börjar om från början, man reglerar arbetstid, ledighet etc – utifrån de bägge parternas behov.

Härigenom har alliansen vunnit en hel del, dels försvagas LO och socialdemokratin, dels blir det lättare för företagen att anställa, och dels får vi en transparent skatteinformation, där dolda avgifter plötsligt blir extremt påtagliga i deklarationen. Plötsligt inser medborgarna att de betalar 60% av sin lön i skatt plus 25% moms på allt de behagar konsumera. Reformen skulle även ge medborgarna en större ekonomisk frihet då de kan dra av inköp som är relaterade till arbetet. De kan också om de vill arbeta hos fler uppdragsgivare, öka eller minska arbetstiden, beroende på intäkterna och utformningen av kontrakten.

Fackföreningar eller andra intresseorganisationer kommer att finnas och behövas även i detta framtidscenario, dels för att hjälpa medlemmarna att formulera och tolka arbetskontrakten och dels med rättslig hjälp ifall företagen missköter sina åtaganden. Det som fackföreningar egentligen ska syssla med.

Och givetvis ska vi ha en lagstadgad minimlön, vilket vi inte har i Sverige idag.

Andra bloggar om: samhälle, politik, skatter, arbetsrätten, fackföreningar, F-skatt, intressant


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rasmus Kaj
14 years ago

Jag kan bara hålla med, fram till sista stycket. Men hur ska en lagstiftning om minimilön se ut, så att den gäller även personer med F-skattsedel? Vem är skyldig att upprätthålla minimilönen när arbetaren blir sin egen arbetsgivare? Hen själv? Eller uppdragsgivaren? Vad händer om hen har flera uppdragsgivare?

Ska minimilönen vara per timme eller per månad? Är den per timme kan det bli väldigt få timmar en knaper månad, är den per månad blir det andra besvär.

Robert
14 years ago

Diskussion kring f-skattsedeln handlar om att sätta press på facket att föra en företagsvänligare politik. Inga företag – inga jobb – det borde även facket inse.

I realiteten tror jag att de flesta även i framtiden kommer att ha någon typ utav anställning, och då kan en lagstiftad minimön fungera. Lagstiftad minilön finns i många länder.

Elias
14 years ago

Märkligt att du förespråkar minimilön. Det medför ju att alla som har en produktivitet under denna nivå slås ut från arbetsmarknaden.
Det är bättre med negativ skatt under en viss inkomstnivå, då är det staten som står för fiolerna för de sämst ställda, inte företagen.

Robert
14 years ago

Till Elias,
Det kommer alltid att finnas någon form utav minimilön, idag är det reglerat via kollektivavtalen. Produktivitet under minimilön? Jag antar att du menar människor som är sjuka etc. Dessa gruppers arbetsliv kommer förmodligen alltid att regleras av andra lagar.

Elias
14 years ago

Med produktivitet menar jag värdet på det en anställd producerar. Om den är mindre än den anställdes lön så blir anställningen en förlustaffär för företaget och vill alltså inte anställa. Alltså, om produktiviteten är under minimilönen så låter företag bli att anställa de personer som har en motsvarande produktivitet eller lägre. Det behöver inte handla om sjuka personer utan gäller förstås generellt. Om minimilönen skulle vara 50 000/mån så skulle en massa fullt friska arbetsföra banktjänstemän och civilingenjörer etc slås ut från arbetsmarknaden eftersom det inte vore lönsamt att anställa dem. Det är väl alldeles självklart? Bättre är som sagt… Read more »

magnus
magnus
14 years ago

Hej,
jag har bara en fråga. Vad händer när man är sjuk och kommer med sin f-skattsedel?

Nu har jag inte bott i Sverige på ett tag så jag vet inte hur skyddat man är som enskild företagare. Måste man inte har privatförsäkring för att täcka förlust av inkomst, och här är det 30 dagar karens för en företagare. Så vad blir resultatet av en vecka hemma, svält?

Annars en intressant tanke, men osäkert för den ’anställde’med f-skatt. Kontrakten mellan arbetsgivare och anställd har då ingen allmän utformning, vilket innebär att inte alla kommer att erbjuda pensions och sjukförsäkring.

Robert
14 years ago

Till Magnus,
Alla är försäkrade hos försäkringskassan.