Världen och demokratin


Under många år har det talats om att den ryska oppositionen har svårt att komma till tals då Putin kontrollerar media och gatorna. Och en straffskala infördes nyligen för missbehagliga demonstrationer, för att verkligen förinta allt motstånd.

Nu har även ryska Wikipedia tröttnat på Putins tolkningar av begreppen yttrandefrihet och demokrati. Sajten stängs ner i protest mot lagar som inskränker friheten på internet.

Det känns som om det stora västliga demokratiprojektet står och stampar. Den arabiska våren trotsar måhända trenden, där flera länder går till val för första gången på decennier, men resultatet kan mycket väl bli att demokratiskt valda partier avskaffar demokratin. Man har ingen tradition av öppenhet och pluralism.

I Europas utkant står Turkiet och spänner musklerna. Måhända speglar man sig i det Ottomanska väldets forna glans, ty landet uppför sig alltmer hotfullt och arrogant mot sina grannar. Turkiet är och förblir en halvdemokrati, där militären har alltför stor makt.

Kina jobbar hårt med att driva på marknadsekonomin, men har glömt bort mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och andra viktiga detaljer på etikkartan. Demokrati är inte att tala om, landet styrs av en pragmatisk elit.

USA har gjort ett antal antidemokratiska snedsteg sedan 2001-katastrofen, med undantagslagar, t.ex Guantanamo Bay-fängelset där folk kan sitta utan rättegång. fel väg att gå för landet som byggt sin framgång på yttrandefrihet, demokrati och likhet inför lagen.

EU har gått ner sig i ett byråkratiskt träsk, snart vet vi knappt vilken lobbygrupp som lägger fram lagförslagen inför parlamentet, och hur dessa så kallade lagar implementeras – eller varför? Det demokratiska underskottet är enormt, politikerna/lobbyisterna packar om sina sina lagförslag ända tills det uttröttade parlamentet röstar igenom  dem.

Få stater står emot storebrorsfasonerna, det skulle möjligtvis vara världens rikaste land Schweiz. Kanske borde andra länder fundera över varför det går så BRA för alplandet, trots att de varken har hav, hamnar, naturtillgångar, knappt åkermark – utan mest berg?


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.