Världens 8:e starkaste ekonomi på väg att krascha


Det finns en rad tecken som indikerar att EU-projektet kommer att köra in i ett isberg till hösten eller vintern.

Italien är på väg mot statsbankrutt, det är många tecken som tyder på det. Och den bankunion som EU-politikerna försöker bygga stöter också på hinder. Tyskarna vill hålla sina banker långt borta från Bryssels klåfingrighet, även om tyskarna själva gillar att lägga hela handen i smeten vad gäller andra länder.

Vad göra när Italien – världens åttonde ekonomi – är på väg att krascha? Man kommer inte att kunna behandla landet lika arrogant som Cypern. Kommer man att våga ta italienarnas bankbesparingar i beslag? Hur ska en så stor ekonomi räddas?

Det är inte alla som inser landets betydelse, man tänker sig att Tyskland är Europas motor, men italienarna är också en mycket viktig faktor i EU-samarbetet. Italiens BNP är större än t.ex Indiens, Rysslands, Canadas och Hollands. Italien är ett av världens rikaste länder, även sett till köpkraft. Och den norra och mellersta delen är förmodligen en av världens mest attraktiva platser både vad gäller ekonomi, kultur och klimat.

Vad händer om det blir följdverkningar i Spanien, Portugal och de andra krisdrabbade länderna?

Det logiska draget vore att dra ur pluggen ur eurosamarbetet omedelbart. Återgången till nationella valutor kan komma att bli smärtsam med devalveringar, ekonomisk och finansiell stress. Men kontroll över den egna valutan har visat sig vara en fundamental faktor, något som vi i dagsläget inte har i eurozonen. Därför är länderna fast i krisen år efter år, hänvisade till nödlån från trojkan. I dagsläget har vi fortfarande chansen att göra en kontrollerad avveckling av euron, även om klockan tickar.

Men våra politiker är varken kloka eller rationella. Därför kommer det prestigefulla eurosamarbetet att finnas kvar ända tills alla våra länder kör in i isberget. Därefter får vi klara oss själva. United vi stand, divided we fall.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ekonomi, EU, Italien


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt Eriksson
Bengt Eriksson
7 years ago

Det finns väl inget i nuläget som pekar på att man kommer att sluta dela ut stödpaket till behövande.
När man upphör med detta får det väl antagligen samma effekt som när (om) FED slutar köpa statsobligationer.
När dessa stimulanser minskar eller avslutas kommer vi att få reda på hur kopplingen ser ut mellan det finansiella systemet / börser och realekonomin vilket jag för tillfället tycker är svårt att se.

Robert
7 years ago

Nja, viljan att dela ut stödpaket sviktar nog allt en smula. Cyperns ”bail-in” och ”haircut” är ju ganska bra exempel. Nästa gång kanske man är ännu snålare, tills inga pengar delas ut alls. Vad som händer då återstår som sagt att se.

Bengt Eriksson
Bengt Eriksson
7 years ago
Reply to  Robert

Grekland hade inga större problem att för några dagar sedan få sitt stödlån (gåva) från den alltmer tandlösa Trojkan. För att inte unionen skall spricka tror jag att man fortsätter på den utstakade fem år hamla inkörda vägen – det troliga är ju att unionen spricker ändå till slut med obetalbara skulder släpande efter sig i generationer. Eller att historien upprepar sig och det blir en gigantisk skuldavskrivning. Kanske en fråga om vilket alternativ som ger de minsta förlusterna, och då menar jag inte bara av det som har benämningen pengar. Hur som helst ett svårt läge som drabbat ett… Read more »

Robert
7 years ago

Grekland har ju redan blivit lovad stöd, pengarna portioneras ut i lagom doser. Det kan bli svårare för nya krisländer att få pengar. Det beror på Tyskland och vad som händer efter valet, och hur stor viljan är att hålla ihop unionen.
Grekland är ju ett litet land med en liten ekonomi jämfört med Italien. Jag tror personligen att det kommer att bli svårt att ”rädda” Italien. Vi får se vad som händer i höst/vinter.