Världens högsta skatt – igen

I januari planerar danskarna att sänka skatten till 55,4% av BNP, vilket innebär att Sverige ånyo har världens högsta skatt,  56,7%. Få trodde väl att detta skulle inträffa under en borgerlig regering.

I praktiken innebär det att vi är utkonkurrerade av länder som Holland, Canada, Australien, Japan och många fler – där skatten är mycket lägre och levnadsstandarden på topp. Måhända har den höga skatten blivit till ett självändamål i Sverige – eller rättare sagt ett självmål.

Det har skapats marginellt med fler privata jobb i Sverige sedan 1950-talet, medan befolkningen ökat med över 2 miljoner. Höga skatter på arbete samt arbetsgivaravgifter fördyrar företagens varor och tjänster, momsen likaså. Det är svårt att starta och driva företag under de här förutsättningarna, idéerna stannar tyvärr ofta i skrivbordslådan.

Det innebär att färre hela tiden får försörja fler, och att skatten måste höjas ytterligare, vilket innebär att ännu färre företag startas. Begreppet ond cirkel vore en underdrift.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, skattetryck

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mattias
Mattias
9 years ago

Skatten kommer inte att höjas radikalt i framtiden, detta pga. att det råder konsensus i rikdagen sedan 80-talet att det finns en gräns vi inte kan gå över när det gäller det totala skattetrycket.

Vore mer intressant att diskutera vad staten ska dra ner på i framtiden.

Skulle uppskatta om någon kan berätta vilka avvikande utgifter som svenska staten har i förhållande till andra europeiska stater och då gärna specifikt.

Vad är det som gör att Sverige har så mycket högre skattetryck än de flesta andra länder i europa?

Robert
9 years ago

Artikeln handlar inte om att skatten ska höjas. Dessutom har vi haft högre skattetryck än dagens på 90-talet, så någon konsensus om skatten tror jag inte finns.

Apropå varför vi har så högt skattetryck. Sverige har en väldigt stor post för ”socialt skydd”:
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Offentlig-sektor/Offentliga-sektorns-utgifter/
Detta tror jag knappast finns i lika stor omfattning i andra länder.