Vem ska leda världen?

Om USA försvagas, ska världen ledas av Kina eller Ryssland, frågar sig bloggaren och debattören Dick Erixon?

En intressant frågeställning, ty det finns många USA-kritiker där ute. Man retar sig på överkonsumtion, SUV:ar, McDonalds, Coca Cola och strömmen av ytliga filmer och TV-serier. Samt USA:s intervention i andra länder och deras politik. Det är i stort sett samma kritik som framfördes av 60- och 70-talens vänsterrörelser.

Men när det väl kommer till kritan så kanske ändå Mitt Romney är bättre än Vladimir Putin eller Folkrepubliken Kinas statsråd? Politik handlar ju sällan om att välja det perfekta, utan om att välja det minst dåliga.

Vi glömmer att USA inte bara är skräpmat, utan även Dylan, Steinbeck, NASA, Apple och Google. Få länder skulle kunna axla det kulturella och ekonomiska övertaget. Möjligen Europa, om det fanns lite mer driv och innovation i vårt kultur- och näringsliv.

Skulle EU möjligen vara en kandidat som USA:s efterträdare på stormaktsscenen? Så länge vi inte har ett starkt och gemensamt försvar så lär den frågan besvaras med ett nej. Om nu unionen ens tar sig igenom den rådande finansiella krisen vill säga.

Rent geografiskt kommer Europa emellertid att finnas kvar, och vi är en ekonomisk stormakt, där splittringen och oenigheten egentligen är själva styrkan. Lägg därtill frihandel, rörlighet av kapital och arbetskraft så har du en enorm styrka.

Gemensamt parlament och valuta har däremot visat sig vara förödande, för att inte tala om byråkratin som inte bara kostar, utan även smakar – illa.

Jag har en känsla av att Pax Americana kommer att bestå ännu en tid.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, EU, USA, imperialism

 

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Feffe
Feffe
7 years ago

Behöver man verkligen en stormakt i världen? Tycker att det bara är bra att USA tappar inflytande och att de andra får mer att säga till om. När USA var som mäktigast så kunde de göra som de ville, anfalla Iraq två gånger, Afghanistan, fd Jugoslavien. Nu är det en mycket försiktigare ton från USAs sida när det gäller konflikterna i världen. Sen är ju inte populariteten av USAs produkter och kultur beroende av hur stark USAs stat är i världen. Jag ser det mer som att bolag som Coca Cola, McDonalds och Apple erbjöd de bästa produkterna i världen… Read more »

Robert
7 years ago

Nej, jag tycker inte att man behöver en stormakt i världen. Men jag antar att politiker i länder som Kina och Ryssland, inte tänker som jag. Kina sjösatte nyligen ett hangarfartyg, och Ryssland rustar som aldrig förr med bl.a trupplandsättningsbåtar i Östersjön. Om USA tar ett steg bakåt kommer någon annan förmodligen att ta platsen.