Vi ser dig, vi hör dig, du kan inte fly!

När jag gick ut på morgonen filmades jag i tunnelbanan, därefter på gatorna i city, på Åhlens, NK, och därefter hela vägen hem. Min mobiltelefon kan avlyssnas, den kan även användas för att lokalisera vart jag befinner mig. Mitt kontokort avslöjar alla inköp jag gör, bilens registreringsnummer fotograferas av vägtullarnas kameror, mitt ip-nummer avslöjar vilka webbplatser jag besöker på Internet. Min e-mail kan avläsas, även chattar, liksom mina vanliga brev, mina paket kan öppnas; inte ens i mitt hem får jag vara i fred, mina samtal med fru och barn kan givetvis också spelas in av dolda mikrofoner. Nästan allt jag gör lämnar kvar spår, spår som kan kopplas ihop till ett beteende, en profil, ett mänskligt liv.

I kölvattnet av den 11 september har västvärldens regeringar spänt åt tumskruvarna kring den personliga integriteten, där EU:s datalagringsarkiv och förebyggande buggning kan nämnas som exempel.

I Sverige har vi vår egen term kring detta storebrorssamhälle, Bodströmsamhället, som syftar på den förre justitieministerns ansträngningar att bl a förenkla buggning mm.

Många medborgare är rädda för att den personliga integriteten kommer att sköljas ut med badvattnet. Problemet för buggarna har ofta varit att hantera den gigantiska informationsmängden, ett problem som är på väg att lösas. Fortsättningen på skräckscenariot kommer att handla om sk spindlar som kan scanna av det gigantiska materialet av filmer, inpspelningar, datortrafik, e-mail etc och hitta särskilda individer, beteenden etc. I Sverige är vi särskilt utsatta eftersom vi har samma id-nummer för alla sociala tjänster, det så kallade personnumret, vilket underlättar att information samkörs.

Systemet kan emellertid slå tillbaka på makthavarna, ett exempel är de sk tsunamibanden, lagring av datatrafik från regeringskansliet i samband med tsunamikatastrofen. En rådig person sparade banden, trots order om destruktion; nu är inspelningarna ett fall för Säpo. I januari får vi eventuellt reda på orsaken till regeringens paralysie générale, och varför räddningsaktionerna dröjde.

Måste vi leva i en värld inspirerad av Orwells 1984? Är jakten på terrorister och annan organiserad brottslighet högre prioriterad än medborgarens integritet? Problemet som jag ser det är att om tekniken finns, då kommer den att användas. Det räcker med ett större hot, t ex 11 september, för att tekniken ska implementeras. Därefter kommer det att krävas ännu en katastrof för att vi ska landa på rätt köl. I det senare fallet handlar det om grava avslöjanden om hur tekniken missbrukas, eller så enkelt som att politiker eller statsmän avslöjas med byxorna nere, offer för sina egna lagar. Då kommer kameror och buggar förmodligen att glesna utmed gatorna.

Samtidigt som avlyssningsutrustning och spionögon blir allt mer populära får man en känsla av att den vanlige, hederlige polismannen är på väg bort. Vi ser knappt några poliser på gatorna längre, men händer det något så är fem bilar på plats mycket snabbt, och de som kliver ur fordonen liknar inte konstapel batong direkt. Svarta arméinspirerade kläder, hjälmar, skjutvapen etc får polisen att verka ganska hotfull, kanske inte den typ utav konstapel som vi frågar efter vägen, eller ber om hjälp vid mindre krångel. Jag är förmodligen en av de få som gillar att poliser patrullerar gatorna, det tillhör stadsbilden, och har en hämmande inverkan på vardagsbrottslighet. Men först bör de nog byta uniform, till en mer civil variant, som inte påminner om Darth Vader.

Vi lever i en värld där vi helst skipar rättvisa på avstånd, från amerikanernas precisionsbombningar till avlyssning, filmning och datasamkörning. Konfrontation ska helst inte ske, annat i slutskedet, då alla pusselbitar fallit på plats. Avståndsstyrningen är emellertid trubbig, det är lätt hänt att vi bombar fel hus, avlyssnar fel personer, slösar tid, pengar och energi på något som inte är verkningsfullt. För även om den vision jag målade upp inledningsvis är hotfull, så är det ganska lätt att undvika myndigheternas ögon. Den som inte har en telefon, dator, kontokort, bil, samt begåvats med ett alldagligt utseende kommer att kunna fortsätta med sin brottsliga verksamhet, tämligen ostört.

Pinat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , , , ,

Intressant? Dela artikeln!

Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. I likhet med min anfader Tomas Thorild poet,skald,professor på 1700-talet som blev landsförvisad för sin kamp för yttrandefrihet och avslöjande av maktrelationer, har jag blivit förpassad att söka vård utomlands då läkares anseende går före liv!
  Även i Sverige råder yttrandefrihet, jag har försökt nå ut med mitt rop på hjälp men Media visar kalla handen

  Mobbad och hotad av sjukvården
  Jag är felbehandlad, en ung AT-läkare framkallade istället hjärtfel på mig. Läkaren är nu dömd men återstår att se om jag får vård. Jag är en marginaliserad ung kvinna som är utestängd från den svenska tryggheten pga. att jag är handikappad. Jag är fördömd och bortglömd av sjukvården.
  Det är alltför vanligt att företrädare for ”rättsväsendet” mer eller mindre instinktivt intar en försvarsattityd.så trots att läkaren blev prickad nekas jag vård för felbehandlingen.

  Jag sökte för allergiutslag och en ung AT-läkare som hade problem med svenska språket framkallade istället hjärtfel på mig! Hon satte in intravenöst Adrenalin direkt i ven så det kändes som hjärtat skulle sprängas och sprängande smärta ut i armen, jag skrek att hon skulle sluta och sköterskan sa att hjärtat slog i 200 men läkaren bara vek sig dubbel av skratt och sa att ”jag var ung frisk kvinna, hade du varit gammal hade jag inte vågat då hade du fått hjärtinfarkt.”

  Jag försökte förklara att jag är mycket svag av sjukdom och försökte senare påtala för överläkaren att Adrenalinet gjort så jag hade svår krampande smärta i bröstet, hjärtat och ut i armen, han bara fnös åt mig och gick. På utskrivnings journalen står det att jag hade hög hjärtrytm och värk ut i armen och ändå gjordes inget åt det!

  Nonchalerad överallt
  Jag har alltså sökt på olika håll och trots att det visar fel på EKG,samt st-förändring som betyder att hjärtat är belastat, snabb hjärtrytm på 185, blir jag bara utskrattad, klappad på huvudet, och nonchalerad som ung kvinna för att jag inte är gift och har familj! Har läkarintyg-remiss att jag måste få snabb utredning av hjärtfelet och att jag kommit efter i mina studier, ändå negligeras jag och vägras vård!

  En läkaren erkände att Adrenalinet påfrestat hjärtat men menar att unga kvinnor inte får hjärtproblem,” aldrig hört talas om under sin 30-åriga läkarbana”! Hade en man blivit behandlad på detta sätt? Ligga hemma i svåra bröstsmärtor med kramp i bröstet, hjärtat som slår i 180 i viloläge och sprängande smärta ut i vänster arm, yrsel och svårt illamående och andningsvårigheter, utan ordentlig utredning som jag nu fått göra sedan at-läkaren felbehandlade mig, för de svåra bröstsmärtorna och orkar inte ens se på Tv utan att få svimningskänsla och kräks!

  Blev t.o.m. hotad på Ronden av hjärtläkaren sist jag låg inne nu i januari efter att segnat ner i för femte gången i vintras i andnöd och krampande bröstsmärtor (klarar inte att andas i kylan efter felbehandlingen) Hjärtläkaren sa: att Sjukhuschefen hade känningar i Socialstyrelsen och att de skulle göra allt för att få bort denna Erinran, prick , så det ska allt gå bra ” sedan är det bra för vår del” slut citat. Varken jag eller Kuratorn kunde tolka det till annat än ett hot!

  Hela sommaren har jag, en ung kvinna, fått ligga inomhus i källaren därför att jag inte klarar värmen för hjärtat blir värre illamående och andnöd.Det hade varit bättre att st-läkaren fått fortsatt spruta in adrenalin så jag dött direkt, istället för att plågas så här!

  Socialstyrelsen har nu överklagat HSANs dom och trots att socialstyrelsens sakkunnige läkare skriver att en hjärtinfarkt kan ha framkallats av felbehandlingen och att st-läkaren borde gett annan behandling så fick Socialstyrelsen rätt i Länsrätten! Detta tack vare känningar inom ”maktens korridorer!”

  Även andra medicinare har erkänt att man inte ska sätta in Adrenalin intravenöst vid allergi utan bara vid hjärtstillestånd,chock och medvetslöshet.På sjuka och svaga är det alldeles för påfrestande för hjärtat, och framkallar istället hjärtinfarkt! Men de vågar inte gå emot sina kollegor!

  En läkare förklarade för mig att man kan jämföra mitt hjärta med en förgasare som hängt sig och går på Turbo även i viloläge och han erkände att något hänt när at-läkaren påfrestade hjärtat med stresshormon Adrenalin.

  Vård för alla bara en skröna?
  Demokrati borde väl stå för att vård ska ges till alla medborgare som behöver vård, jag betalar också skatt. Är man ung och kvinna, står man utanför samhället, jag blir bara utfrågad om jag är gift och har familj, utbildning, arbete.

  Storebror ser och hör men vad gör?

  läs gärna min hemsida
  http://www.lindagarben.se