Vilket land blir först att kliva ur EU?

Krisen i Grekland blottar svagheterna med EU:s ekonomiska samarbete och valutapolitik. Nu sprider sig krisen. Om inte respektive medlemsland sköter sin politik och minimerar budgetunderskotten så äventyrar man den gemensamma valutan. Kanske är Johan Norbergs nästa bubbla närmare än man tror?

Om EU:s grundare hade Amerikas förenade stater i åtanke, så var det en rad detaljer som de valde att blunda för. Först och främst är det språkförbistringen, som i praktiken sätter käppar i hjulet för den fria rörligheten i Europa. I USA kan du söka lyckan på västkusten om det är arbetslöshet på östkusten eller vice versa. Det är inte lika naturligt att flytta inom EU, vi är inte beredda att byta språk och ibland kultur.

Om inte Europa och européerna fungerar som en enhet kommer inte heller valuta- och finanssamarbetet att göra det.

Och just de kulturella skillnaderna märker vi väldigt tydligt inom finanspolitiken. Är det stolthet som får somliga länder att mörka balansräkningen, eller tar man inte EU:s regler på allvar? Kanske ska vi betrakta reglerna som rekommendationer eller riktlinjer? Nu när även Storbritannien igår i den nesliga PIIGGS-gruppen börjar man undra.

Frågan är vilket land som kommer att hoppa av först? Blir det Grekland? Trötta på överstyrning återinför de drachman igen, störtdevalverar, och kickstartar sin ekonomi. Eller blir det Storbritannien, som alltid hållit sig på behörigt avstånd från det djupa EU-samarbetet, misstänksamma mot gemensamma valutor o dyl? Eller blir det ett land som inte ingår i PIIGGs gruppen, trötta på andras misstag och slarv? Danmark? Tyskland?

Den europeiska gemenskapen står inför svåra utmaningar, och ingen vet vart det här kommer att landa. Lyckas de lappa ihop täcket, eller handlar det om total kraschlandning? EU är först och främst ett politiskt projekt, medborgarna är ju inte särskilt intresserade, och har aldrig varit. Kanske är det lika bra att överstatligheten och det långa avståndet till makten ifrågasätts och begränsas?

Våra politiker måste bli mer ärliga, de måste sluta ljuga. Det var inte bankvärldens bonusar och girighet som skapade den ursprungliga finanskrisen. Nej, det var politiska misstag, de klåfingriga regleringar som skulle omfördela och styra marknaden fick den på fall. Givetvis är politikernas medicin ännu fler regleringar, som kommer att resultera i en ännu större bubbla.

Framtidens politiska strid kommer inte att stå mellan höger och vänster, nej, utan mellan de som villa ha en större och mäktigare statsapparat, och de som vill ha mindre politik och mer makt åt individen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, krisen, Grekland, finanskrisen, EU, PIIGGS

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mac Aber
Mac Aber
10 years ago

”Framtidens politiska strid kommer inte att stå mellan höger och vänster, nej, utan mellan de som villa ha en större och mäktigare statsapparat, och de som vill ha mindre politik och mer makt åt individen.”

Är inte detta en typisk vänster-höger fråga? Vänster vill ha en stor total maktapparat och fördela resurser efter behag till sina undersåtar medans högern vill ha individuell frihet och mindre statsinblandning.

Det är den framtidsfrågan vi ställs inför i Sverige redan i september 2010.

Robert
10 years ago

Nej, även högern (socialliberaler och konservativa m.fl) förespråkar oftast en större och mer omfattande statsmakt med fler regleringar och minskad individuell frihet. EU är ett sådant projekt, även utvecklingen (under Bush) i USA. Notera FRA-lagen, ACTA mm och Community Reinvestment Act , och USA Patriot Act. I USA som anses vara mycker ”höger” är hela bolånemarknaden i princip förstatligad.

Aktivdemokrat
Aktivdemokrat
10 years ago

I o m FRA-lagen har jag kommit till insikt att makten har förskjutits för mycket uppåt, från individen/folket och att den återställande medicinen är att införa en dos direktdemokrati.

Liberal
Liberal
10 years ago

Klassisk (dvs äkta) liberalism går inte att kombinera med big-government.. Fast det är klart, vi ligger snarare i mitten än höger/vänster.. Du har iaf rätt i att striden kommer stå mellan de som vill ha större och mäktigare statsapparat och oss som vill ha frihet.. Det här kanske uppfattas som dramatiskt snack men i slutändan handlar den faktiskt om demokrati kontra diktatur. Alla bör kunna se vart utvecklingen sakta men stadigt går.. Hursomhelst.. Svårt att säga vem som blir först att gå ur dock.. Om någon. Grekland kan tänkas hoppa av eurosamarbetet, vilket även vore det bästa för alla inblandande.… Read more »