Vilket land ska lämna euron?

I höstas fick det Schwiziska sedeltryckeriet Landqart AG en jätteorder som annulerades, men nu har tydligen ordern återbeställts, enligt Zero Hedge.

Då lyder frågan vem det är som behöver massor av nya sedlar på kort tid? Är något EU-land är på väg bort ur eurosamarbetet?

Den självklara gissningen vore ju Grekland, men notera att de inte har en regering, och strategiska beslut tas förmodligen inte förrän en ny ledning är på plats. Spanien, som nyss sökt om ett jättelikt nödlån? Portugal? Finland? Holland? Eller varför inte Cypern, vars hela lågskatteaffärsidé skulle gå om intet om EU:s maktmaskin fick råda?

Kanske är det Tyskland som står vid grinden? Om de lämnar eurosamarbetet kan resten av länderna devalvera sig ur krisen. Den nya tyska valutan kommer givetvis att stärkas i samma takt som den gamla euron försvagas, då det mestadels är ekonomiskt svaga och krishärjade länder som bär upp den.

Kanske vore detta den bästa lösningen? Förmodligen lär vi få veta innan året är slut.

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lennart Regebro
Lennart Regebro
8 years ago

Det är väl dom som tryckte sedlar åt Zimbabwe? Att Zimbabwe åter skaffar sig en egen valuta är väl mer sannolikt än att Tyskland skulle dumpa Euron iaf.

Robert
Robert
8 years ago

De ingår i ett stor företagsgrupp, trycker även åt Schweiz vill jag minnas. Visst kan det vara något för oss ointressant land, men indikationer och spekulationer är ändå av intresse när världsläget ser ut som det gör.

Det är väl bara Tyskland, Nederländerna, Österrike och Finland som har hyffsad ekonomi av euroländerna – det vore väl mest smärtfritt om dessa länder klev av, så kunde resten devalvera sig ur krisen.