Vindkraftverk som kosmetika?

För snart 4 år sedan var jag med på SVT:s partiledarutfrågning, och fick ställa en fråga till mp:s Peter Eriksson. Frågan handlade om huruvida det vore rimligt att bygga de tiotusentals vindkraftverk som krävs för att uppnå miljöpartiets energipolitiska mål? Det behövs ca 32 000 vindkraftverk (av dåtidens normaltyp) för att ersätta hälften av kärnenergin.

Dagens ca 900 vindkraftverk ger ca 2 TWh/år, vilket är 1,3% av den totala elproduktionen i Sverige, som uppgår till ca 150 TWh/år. Nu vill Maud Olofsson bygga 2000 vindkraftverk och producera 10 TWh/år från denna energikälla.

Jag måste medge att vindkraften blir mer och mer attraktiv ju mer tekniken utvecklas, och ju kraftfullare anläggningarna blir. Detta gäller givetvis andra energikällor också.

Men efter 2010-års vargavinter tror jag att folk hellre vill ha fungerande kärnkraftverk (även om tekniken är från 60-talet) än förmodat stillastående vindkraftverk. Eller kan man köra dem i minusgrader?

Förmodligen inte. Vi lär få samma problematik som med SJ:s igenfrusna tågtrafik. Jag ser redan framför mig isbildning på rotorbladen, för höga vindhastigheter, snö och kyla. Frågan är om det här är ett särskilt smart politiskt utspel, Maud?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhäle, politik, miljö, vindkraft, vindkraftverk, Maud Olofsson, c, centern

Dela gärna artikeln
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
10 years ago
Robert
10 years ago

Förmodligen det tristaste youtube-klipp jag någonsin sett…

B-E Johansson
10 years ago

Denna länk (vindkraftsutnyttjande) kanske du redan känner till

http://www.vindstat.nu/driftsamfalla.htm

Robert
10 years ago

41% effekt av en totalt ganska låg total effekt…? Hursomhelst, bättre än vad jag trodde.

B-E Johansson
10 years ago

Må så vara, men kalla, vindstilla dagar är man nere på nästan noll. Mycket ersättningskraft blir det.

Robert
10 years ago

…därför blir det lite märkligt att skryta om vindkraftsutbyggnad just nu…