Vinterkylan blottar samhällets svagheter


Det finns få produkter som vi inte kan klara oss utan, som dessutom präglas av en skenande prisbild och obefintlig konkurrens. Elen är sådan produkt. Vi kan knappast leva våra moderna liv utan elektricitet, och den köps på en konstgjord halvstatlig marknad som några få aktörer råder över. Under denna kalla vinter blev vi varse att elpriset kan gå upp till det dubbla. En otrevlig överraskning för de flesta.

Vi insåg också att den omhuldade och miljövänliga spårbundna trafiken inte klarar av snö och kyla. Eller rättare sagt – tågen klarar av mycket värre betingelser i Norrland – men inte i Stockholm. En trolig förklaring är att det saknas pengar för att upprätthålla en skarp beredskap, och att skattebetalarna inte är villiga att betala. Vår moderna teknik är dessutom sofistikerad, men inte lika robust och tålig som äldre tiders.

I övrigt verkar det som om var och varannan fastighet är en livsfarlig apterad fälla. Så sent som för några timmar sedan fick en kvinna ett fallande isblock i huvudet. Det röjs på tak och på vägar, ett sisyfosarbete som aldrig tar slut. Och det fortsätter att snöa, dag ut och dag in. Kanske bör framtidens arkitekter fundera på hur taken ska vinklas och konstrueras. Det går att bygga bättre, det märker vi genom att vissa hus sällan har istappar, medan andra alltid har det.

Samtidigt ska vi vara klara med att vi faktiskt inte har så värst mycket snö i Stockholm. Knappt 18 mil norrut ligger Gävle, som brukar ha betydligt mer. För att inte tala om Norrbotten, där LKAB:s malmtåg rullar stadigt framåt, trots snömassorna.

Min lite mer konspiratoriska förklaring handlar inte bara om resurser – utan att man i allt större utsträckning INTE planerar för snö och kyla. Nej, varför det? Vi ska ju få medelhavsklimat enligt Al Gore och hans klimattrallande religiösa väckelserörelse. Varför ska vi då ha urstarka lok som klarar snöröjning, eller ordentlig överkapacitet i elproduktionen? Nattschema och akututryckning för snöröjare verkar också knepigt.

Jag tror i och för sig att vi klarat oss ganska bra. Det kan bli mycket värre. 30 cm snö är inget konstigt på våra breddgrader, men uppenbarligen en överraskning för politiker och samhällsplanerare, vars politiska agenda knappast överensstämmer med verkligheten.

Politik handlar om att organisera samhället och de gemensamma intressena. Denna verksamhet har svällt något enormt de senaste 50-åren. Inte nog med att våra egna politiker stiftar lagar och anslår regleringar dagarna i ända, nu kommer det ännu mer från Bryssel och Strasbourg. Politiken växer som en dinosaurieunge, och det finns ingen gräns för dess omfattning eller ambitioner. Allt större del av skattekakan går åt till att mätta detta gigantiska monster. Men att organisera samhället och de gemensamma intressena klarar man uppenbarligen inte av.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, vinter, vintern, kyla, kylan, kölden, SJ, SL


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag