Virusfritt 12 maj?


Det är många som känner sig kallade, och vill uttrycka åsikter och spekulationer kring coronakrisen. Mycket är hämtat från Youtube, vilket anses vara en sämre källa än de svenska riksmedierna. Trots att allsköns experter lånar sin röst till denna förvisso nya men ypperligt breda mediekanal.

Nu som alltid är filtret viktigt. Nyhetsströmmen måste passera kontrollpunkterna, under överinseende av de som verkligen vet. Få känner dessa överdjur, förmodligen hittar vi dem på redaktioner, ledningsgrupper och högkvarter framförallt i huvudstaden. Att allmänheten själva skulle ha något slags omdöme eller logisk slutledningsförmåga vore alltför mycket att hoppas på.

En sak som man kan göra, utan att bryta alltför mycket mot rådande experttabun och överliggande rättesnören, är att försöka dra ett linjärt streck, från det att epidemin började, till dess topp, och till dess förmodade slut.

Och varför inte välja Italien, det land som hittills blivit mest drabbat? Jag åberopar ingen större vetenskaplighet. Bilden är vad den är, en prognos utifrån enklast möjliga parametrar. Tabellen visar antalet döda per dag. Om detta stämmer så får vi ett slutdatum som landar på ungefär 12 maj.

Virusfritt 12 maj? 1

Min enkla gissning verkar i och för sig sammanfalla med andra (förhoppningsvis) mer genomtänkta prognoser, ty politiker i flera länder planerar att sakta öppna upp samhällena igen i maj, och sakta avbryta karantäner och restriktioner.

Utom då i landet olagom. Sverige väljer nästan alltid att luta åt sig mot de mest extrema doktrinerna. Kan man ens dra några slutsatser från en dylik graf? Har vi ens nått toppen än?

Virusfritt 12 maj? 2

 

 


Gillar du Avancemang så kanske du gillar den här boken?

För dig som uppskattar science fiction, rymdopera och en och annan filosofisk fundering.

79 kr för e-boken. Mer info, eller köp, klicka här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. Det går inte att jämföra någonting länder emellan då man inte redogör för sina döda på samma sätt.
  I Sverige går det snabbt att redogöra dödsfallsorsak medan coronadöda på äldreboenden i Italien verkar räknas som döda, men inte att dom dött på grund av Corona. Det kommer att komma senare då deras registrering är uppbyggt på annat sätt.

  Och vad gäller den ”hackiga” dödsfallskurvan i Sverige verkar det vara att lördagar-söndagar ( och annandag påsk) som har låga tal, det är troligen att man inte rapporterat under helgen , förhoppningsvis på grund av att man prioriterar vårdarbetet före administration.

 2. Att jämföra statistik som tagits fram på olika sätt kan vara en utmaning, men det var inte det frågan gällde, utan huruvida den svenska stapeln nått toppen. Idag var det väldigt höga siffror igen. Vi lär få se de kommande veckorna.

 3. Värsta dagen i Sverige hittills blev igår (21 april) med 185 döda, förmodligen fördelat på några dagar, eftersom vi har eftersläpning av rapporteringen, men det gäller även de tidigare höga staplarna. Vi verkar inte ha nått toppen än.

 4. Vi pratar olika siffror helt enkelt, lite svårt att jämföra… vi får se om någon vecka eller så om det blir en ”platå” från den 8 april eller om det fortsätter uppåt…

 5. Jag tror att vi tittar på samma siffror, men kanske tolkar dem olika. Din statistik gick bara fram till den 19 april, den inkluderade inte gårdagens höga siffror med 185 döda.

  Det tog Italien ca en månad att nå max dödstal per dag, samma sak för Spanien. Sverige fick smittan något senare, med den logiken skulle den svenska toppen inträffa ungefär idag.