Vulkanutbrott, största hotet mot mänskligheten?

Ett enormt vulkanutbrott, som täckte en tredjedel av dagens Indien med lava sammanfaller med dinosauriernas utrotning för ca 66 miljoner år sedan.  Det verkar som att meteorit-teorin, som dessförinnan var allhärskande fått en seriös utmanare. Vetenskapsmännen var tidigare eniga om att en meteorit, vars krater finns på Yucatanhalvöns spets orsakade massdöden, genom ett asktäcke som bidrog till ett vinterliknande klimat.

Kanske ökar den här forskningen tron på att vulkanutbrott faktiskt är det största hotet mot inte bara mänskligheten, utan allt liv på jorden?

Det görs kalkyler på vilka risker som finns för mänsklighetens fortlevnad, och här räknar man in pandemier, kärnvapenkrig, nanoteknikvapen, artificiell intelligens, meteoriter, utomjordisk invasion etc etc.

När man nu har daterat om lavabäddarna (Deccantrapporna) i Indien – och inser att jättevulkanen förmodligen bidrog till att utrota dinosaurierna – så tror jag att vulkanriskens odds ökar en smula. Ett utbrott av en s k supervulkan kan bli så kraftfullt att det kan ändra klimatet på jorden, så att stora delar av vårt klot blir närmast obeboeligt under en lång tid framöver.

Kan det uppstå supervulkaner idag? Jag det är faktiskt möjligt. I Yellowstone i USA finns en sovande supervulkan. Geologer bevakar givetvis berggrunden och menar att det inte i dagsläget finns någon risk för något utbrott. Det senaste utbrottet var för 640,000 år sedan. Förmodligen blir det fler utbrott, då en eruption byggs upp över lång tid, men inte just nu.

Vi inser vilken tur mänskligheten haft – än så länge i alla fall – i sin lilla skyddande bubbla som färdas i det oändliga världsaltet.

Liknande artiklar

  • 2500 forskare från 130 länder kan inte ha fel!2500 forskare från 130 länder kan inte ha fel! Oavsett huruvida klimatet har skiftat under historisk eller förhistorisk tid, eller huruvida vulkaner, meteoriter, solfläckar, havsströmmar, jordens avvikande rotation påverkar väder och vind, slår nu ett stort antal forskare fast att […]
  • Cancerogena och kolesterolhöjande transfetter i kex för barnCancerogena och kolesterolhöjande transfetter i kex för barn Härdat fett, eller transfetter som de också kallas, ingår som beståndsdel i barnkex, och en mängd andra livsmedel, framförallt kakor o dyl. Ämnet är billigt att framställa, har lång hållbarhet och ger en rad industriella fördelar. Vad […]
  • Därför vinner kapitalismen i längdenDärför vinner kapitalismen i längden Kapitalism är ett begrepp som möts med blandade känslor. Vänstern beskyller den för girighet och utsugning av massorna, emedan de konservativa är rädda för dess otyglade kraft ska rubba den rådande ordningen. Kapitalism i ordets […]