Yttrandefriheten, det bästa bränslet för framgång och välstånd


Den absurda situationen att en föreläsning om yttrandefriheten hade censurerats var ett faktum. Jag tyckte att detta var en orimlig utveckling. Vad man än hade för uppfattning om mitt projekt borde jag kunna få möjligheten att ge min version av det innan det stoppades.

Lars Vilks om föreläsningen där han blev bryskt avbruten. Saxat från Gulan Avcis blogg där Vilks gästbloggar.

För mig framstår uppståndelsen kring Vilks muhammedteckning som mycket beklaglig. Ur en pragmatisk synvinkel önskar man att de muslimska grupperna kanske tagit det lite lugnare, då hade Vilks bild knappast fått någon uppmärksamhet, och det är ju uppmärksamheten de reagerar mot.

Och ur ett mer ideologiskt perspektiv kan vi konstatera att antingen har vi yttrandefrihet eller ej – det är en grundläggande princip – inte något man kan slå av och på godtyckligt, oavsett vad man personligen tycker om det givna budskapet.

Ska vi spela bort en av de viktigaste hörnpelarna i vår västerländska kultur? Den princip som låter oss leva i frihet och välstånd? Yttrandefriheten berör inte bara media- och kultursfären, utan även näringsliv och marknad. Utan yttrandefrihet kommer vi knappast att kunna driva våra företag fritt och kreativt, så att de berikar medborgarna och förser statskassan med pengar.

Det är förmodligen inte en slump att USA (ett land med få inskränkningar i yttrandefriheten) skänkt oss persondatorer, Internet, iPhone, Bob Dylan, Jimi Hendrix och Hemingway. Vad vi än tycker om USA så måste vi medge att amerikanerna varit extremt drivande i den senare industriella och digitala revolutionen, samt inom både film, musik och även litteratur. Till många andra (repressiva) länders avund.

Att inbjudna föreläsare avbryts och stoppas på universitet och lärosäten – där det fria ordet borde vara som friast – ligger inte i linje med den västerländska synen på demokrati. Att journalister och debattörer tar det hela med en klackspark är lika sorgligt. Möjligen tar vi friheten för given, som något fullkomligt självklart, och vi kommer inte att sakna vår kära följeslagare förrän hon är borta.

Tillägg: Här kan ni se en video från Lars Vilks föreläsning fram till bråket. Jag skulle nog påstå att det är viktigt att se den för att förstå debatten.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, demokrati, yttrandefrihet


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag